Vitaszínház a halálról az Örkényben

Posted by

Bedő J. István
>Ferdinand von Schirach Isten című vitaszínházi művét készül bemutatni az Örkény Színház
Mácsai Pál rendezésében.
Von Schirach darabjában egy hetvenöt éves, ötven év házasság után a feleségét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos vonakodik, ezért a férfi – ügyvédje segítségével – nyilvános vitát szervez, hogy orvosszakértők, jogászok és az egyház képviselőinek véleményét meghallgatva döntsenek: teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának a férfi utolsó kívánságát.
A vitaszínházi előadásban a nézők véleménye is teret kap. Az Isten a nem is egyszerű kérdést a magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve szólal meg a színpadon. A nagy sikerű németországi bemutatók után az Örkényben látható először, folytatva ezzel a színházban az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását.
A bemutatót megelőzően, január 21-én, 15 órától a nézők olvasópróba-demó keretében találkozhatnak az előadás stábjával, január 30-án, 19 órától pedig nyílt próba formájában követhetik az alkotás folyamatát. (Ezekre az alkalmakra, illetve az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, az orkeny.jegy.hu oldalon.)
A bemutatóra február 10-én kerül sor.
Ferdinand von Schirach: Isten
Fordította: Nagy Klaudia
Rendező: Mácsai Pál
Hazai színpadra alkalmazta Varga Zsófia és Mácsai Pál.
Játsszák: Máthé Zsolt, Gálffi László, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Vajda Milán, Kerekes
Éva, Csákányi Eszter, Csuja Imre

Címkép: A német előadásból (Gott)