Navalnij szilvesztere

Posted by

Der Spiegel
>Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista a szilveszter éjszakát egy büntetőcellában töltötte – állítólag egy olyan rabtársával együtt, aki influenzában megbetegedett.
A közel két éve bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz Kreml-kritikus ellenzéki ismét zaklatásokról számolt be a fogolytáborból – és a jelek szerint megbetegedett. Beszámolója szerint a szilvesztert egy büntetőcellában töltötte. December 31-én a börtön vezetősége úgy döntött, hogy 15 napra átszállítják ide, mert megsértette a szabályokat – olvasható Navalnij Twitter-fiókjában. Azzal vádolták, hogy reggel 36 perccel korábban megmosta az arcát, mint ahogyan az kötelező volt.
“Ez sajnos tönkretette a flancos újévi terveimet” – írta Navalnij. Kifejezetten erre az alkalomra tartogatott egy zacskó chipset és egy konzervet. Saját elmondása szerint a szilvesztert két másik rabbal töltötte, akik közül az egyik “pszichotikus” volt és “sikoltozott”. A másik rabot szilveszter után egy napra kivették a cellájából, és a börtöntábor orvosi részlegére vitték – írta Navalnij – a jelentések szerint ott azon a részlegen influenzajárvány volt. Ezután visszavitték Navalnij cellájába. “Úgy tűnik, biológiai fegyverként használják őt” – írta Navalnij a továbbiakban. Közben ügyvédje, Vadim Kobsev twitteren közölte, hogy ügyfele megbetegedett, lázas, hidegrázása van és köhög. Eddig nem sikerült gyógyszerrel ellátni. Navalnij támogatói meg vannak győződve arról, hogy a 46 éves férfi ismételt magánzárkába való átszállításának indoklása csak ürügy arra, hogy megtörjék akaratát.

Navalnij különösen kemény körülmények között van börtönben állítólagos csalás miatt. Tavaly májusban a bíróság megerősítette a kilencéves börtönbüntetést. Nemzetközi szinten politikai fogolyként tartják számon, és Vlagyimir Putyin Kreml-vezér legkeményebb kritikusa. A humoráról ismert ellenzéki politikus a Twitteren közölte, hogy gyermekkora óta először aludta át az újév napját – mivel az elkülönítő cellában a szabályok szerint este 9 órától ágynyugalom van előírva. “Összességében boldog vagyok” – tette hozzá. “Mások pénzt fizetnek azért, hogy szokatlan módon ünnepelhessék a szilvesztert – én pedig ingyen kaptam ezt.”

Címkép: A bíróság előtt/ EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS