Legyetek engedetlenek!

Posted by

Lendvai Ildikó

>Ritka pillanat, amikor azt hallani a dobogón álló tanártól: “Legyetek engedetlenek!” Tanteremben talán nem is fordul elő. Itt, a Kölcsey Gimnázium előtt, most igen.
180 km után megérkezik a Tudásmenet. Tömeg várja őket, diákok, szülők, tanárkollégák. Vagy “csak” állampolgárok. Az egyik várakozó kezében nagy kartontábla: “Nem vagyok diák,/ nem vagyok tanár,/ De veletek vagyok,/ Nektek ez kijár!” Elől a menetet vezető ötök, mindkét szakszervezetből. A PDSZ-es Szűcs Tamás (60 éves történelemtanár, havi 270.000-et visz haza, de nem pusztán a pénzért: a tudásért menetel) már sántikál, töri a lábát a bakancs. Ölelések fogadják őket.
Miskolcról jöttek, vidéki iskolát kötve össze budapestivel. Települések sorában találkoztak pedagógusokkal és szülőkkel.
A törvényes sztrájkot ellehetetlenítő Orbán, de Pintér is azt mondta: nincs más választásuk, aki “törvénytelenül” tiltakozva, megtagadja a munkát, azt a munkaadónak el kell bocsátania. Többezren vettek részt a polgári engedetlenségben. 14-et rúgtak ki. A beszédek közben végig azon gondolkodom, hogy szemelték ki épp ezt a 14-et. Van, ahol a hangadó szervezőket, van, ahol nem őket. Nem is azokat, akik a legtöbb órát “mulasztották el”. Az első vidéki áldozatot egy pécsi középiskolából úgy választották ki, hogy az iskolájából rajta kívül is jónéhányan engedetlenkedtek. Itt van ő is (úgy mutatkozik be: a 10./B osztályfőnöke): szolidaritása jeléül elkísérte a főnöke, az igazgatóhelyettes is.
A hős kormányférfiúk ahhoz -szerencsére!- gyávák voltak, hogy többezer engedetlenkedő tanárt rúgjanak ki. Tudták: akkor összeroppanna az oktatás, még a lojális igazgatók is tiltakoznának. Régen a lázadó csapatok katonáit se végeztették ki mind a tábornokok: akkor ki szolgált volna nekik tovább? Inkább tizedeltek.
És a mostani tábornokok? Sorsot húztak? Valamilyen statisztikai mintavételt követtek? Bekötött szemmel rámutattak a hosszú névsorból 14-re? Talán épp az a cél, hogy a hatalom kiszámíthatatlan legyen. Hogy mindenki féljen: akár rá is kerülhetne a sor.
A színpadról az egyik kirúgott -a tizennegyedik- József Attilát költötte át. “Altató” helyett “Ébresztő”. “Lábáról emeli fejét,/ ébred a bogár, a darázs/ …Ébred a széken a kabát,/ ébredezik a szakadás/ … Látod, felébred anyuka!”
Ébresztőt hirdet a tiltakozásul már felmondott Simkó Edit is. Azt mondja, nem akar “Godot-ra vár”megye jobbágya lenni, államférfinak és -nőnek méltatlan “fajankóknak és fajankáknak” gazsulálni.
A végén persze a Pál utcai fiúkból a dal, a “Legyen szabad a Grund”. De az eleje most másképp., Az eredetiben Boka végigkérdezi a fiúkat, megküzdenek-e a Grundért. “-Csónakos? -Itt leszek! – Barabás? -Itt leszek! -Nemecsek? -Itt leszek!”, és így tovább.
Most ezt halljuk a színpadról, folytatást ígérve: “-Tanító? -Itt leszek! -Óvónő? -Itt leszek! -Szülő? -Itt leszek? -Tanár? -Itt leszek! -Matek szak? -Itt leszek? -Fizika? -Itt leszek! -Történelem? -Itt leszek! -Angol? -Itt leszek…”
Legyenek. Legyünk. Vagy mégis jön az Altató, és mégis hasad tovább.