Milliárdos katasztrófafilm

Posted by

Vastagbőr

Katasztrofálisan rossz lett Rákay Phillip Aranybullája. Tényleg nincsenek szavak arra, hogy valaki ezt a magyar Trónok Harcának dicsőíti. Hat darab egyenként 20 perces részre és hagyományőrző klubokból kölcsönvett jelmezekre futotta az egy milliárd forintos költségvetésből (600millió állami támogatás).
Színészi játékról nem beszélhetünk és igazi dramaturgiáról sem, minden klisés és elnagyolt, olyan az egész, mint egy Zs kategóriás játékfilmbe oltott dokumentumfilm. Konkrétan történészeket vágtak be jelenetek közé, hogy elmondják mit láttunk, vagy mi, miért történt!!!
Ráadásul a sorozat felét kitölti a magyarság önszopása, de olyan mélyen, hogy még a finom történelemhamisítás is belefért. Akármennyire sem volt fekete-fehér a történelem, ebben a sorozatban a magyarság és a magyar uralkodó csak és kizárólag az erkölcsi győztes lehet. Hadd legyen büszke a néző!
A történet főhőse II. András király, kit egy szentemberként állítanak be és minden rész előtt feliratban pusholják nekünk, hogy “valódi KERESZTÉNY értékeket képviselő uralkodó volt”. Ellenben azt már vagy az ország érdekének tűntetik fel, vagy egyszerűen elhallgatják, hogy háromszor is meg akarta puccsolni a saját testvérét a koronáért, hogy folyamatosan levélben emlékeztette az esküjére a Pápa, vagy hogy testvére halálával – már az új uralkodó a négy éves II. László gyámjaként- magához ragadott minden hatalmat és kifosztotta az özvegykirálynét is a vagyonából. A királyi földek, várak és ispánságok -sohasem látott mértékű- híveinek való elosztogatása is egy kényszer vezérelte “rafinált döntésnek” van előadva.
Aztán jött Halics és Lodoméria elfoglalása , majd András hamarosan csatlakozott az ötödik keresztes háborúhoz is csak, hogy a Pápa őt nevezze ki a Latin Császárság élére (spoiler: nem őt fogja). Na jó, nem leszek gonosz, egyes történészek szerint amúgy is ment volna.
Ja, és annak ellenére, hogy a sorozat nyitójelenetében András szent keresztes lovagként a Jordán folyó partján hősiesen és sikeresen kaszabolja a hitetleneket, igazából a keresztes hadjárata egy hatalmas kudarc volt: András semmilyen érdemi katonai eredményt nem ért el a Szentföldön, sőt jelentősebb katonai akciót sem hajtottak ott végre seregei. Egy évet sem töltött távol, az ötödik keresztes hadjárat pedig vereséggel végződött.
Ha valaki a magyar történelmi ismereteit 20 perc alatt akarná felhúzni, annak inkább ajánlom a Tömény Történelmet a Comedy-n, többet ér, mint ez.