Holdújév előtt Kína behozná a Pfizer-tablettát

Posted by

Kína mielőbb gyártani szeretné a Pfizer covid elleni tablettáját. Előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai gyógyszerhatóság a Pfizerrel, hogy gyárthassák és terjeszthessék az országban a Paxlovid generikus változatát, értesült a Reuters. A Paxlovidot a koronavírus-fertőzés kezelésére fejlesztette a Pfizer, ugyanaz a cég, amihez az mRNS-alapú covid-oltás is kötődik.

A hírek szerint a tárgyalások a múlt hónapban kezdődtek, a kínaiak pedig szeretnének a holdújév kezdete, vagyis január 22-e előtt megállapodni. Nem csoda, hogy ilyen sürgős nekik, mivel a zéró-covid-stratégia feloldása óta szédítő ütemben terjed a vírus az országban, a kiszivárgó információk alapján tele vannak a kórházak, és rengetegen halnak meg. Igaz, megbízható adatok híján erről nem tudunk semmi pontosat.

A Paxlovid a klinikai vizsgálatokon 90 százalékos hatékonysággal csökkentette a súlyos megbetegedés előfordulását a magas kockázatú csoportokban. Kínában rengetegen próbálnak hozzáférni a gyógyszerhez, amit tavaly februárban a helyi hatóság is jóváhagyott. Ez kivételesnek számít, mivel Kína igyekszik távoltartani a nyugati vakcinákat és más készítményeket.