Vendégségben Katikánál

Posted by

Rezeda világa
>Nem könnyű műfaj az elnöki újévi beszéd. Mert mit is mondhatna az ember a totál vagy félrészeg
honfitársaknak, amikor mondanivalója amúgy sincs pátoszos paneleken kívül. Novák elnökasszony – úgy is, mint nemzetünk Katikája – már ott megbukott, amikor elkezdte a Petőfi idézettel, hogy miszerint „Isten csodája, hogy még áll hazánk”. No most, azzal nem gondolt az elnöki beszédíró, hogy a legyalult agyú hívőkön kívül is élnek organizmusok az országban, s olyikban buzog az asszociáció készsége és vágya, így ez a mondat olyan messzeringó értelmet nyer a Fidesz-dúlással a végén, amiből jól kijönni nem lehet.
Látjuk Katika mind a hetvennégy fogát, még a szempillaspirálja márkáját is ismerjük, ahogyan őzgidaként rebegteti a szőrzetet, haja lakktól nehezen csillogó, s mindeközben megjelennek előttünk a füstölgő romok. A kietlen pusztaság, amivé Magyarország lett. Nem is hasonlít arra, amikor még köztársaság volt köztársasági elnökkel, innen nézvést tehát igazából nem igazán tudható, Katika mi az anyám valaga. Minek az elnöke vagy kinek a bábja. Innentől ez már ontológia, hogy elkezdjük Katika létezése értelmét vizsgálni, de nem leljük sem itt, sem Fokföldön sem Ázsiába’.
– És ennyit a költészetről most épp a szürke hajnalon.
Maga a beszéd érdektelen. S ha csak ez a merénylet történt volna ellenünk és a nemzet ellen, akkor szót sem érdemelne, hogy Novák mondja vagy Áder, Schmitt vagy akárki, egészen mindegy már, és nem csak azért, mert éjfélkor részeg volna a nemzet, hanem, mert nincs.
Katikánk túljutott a nehézségeken Petőfivel meg az összes többivel, amit neki oda leírtak, és mehettünk is volna Isten hírével a francba, ha a színjátékot nem fokozták volna tovább, hogy az embernek olyan érzése támadt, mint mikor Balog páter miniszter korában árva gyerekeket vendégelt meg a Hiltonban mindenféle csalfa fények között.
Vendégek jártak Katikánál is csecsszopótól kezdve nyugdíjasig, süldő lányok és csillogó szemű anyák, valamint a rajongásba ájult apák, aki nemzetünk egységét voltak hivatottak szimbolizálni a színdarabban, amit ez elnöki – vö.: Fidesz propagandagépezet – elibénk tárt és varázsolt olyan csalfa és hamis képekkel, amilyet ők tudnak csakis. No most, az nem tudható, ki jelölte ki a vendégsereget vagy választotta ki a megjelenteket, hogyan volt a casting, hogy ne kerüljön közéjük olyan oda nem illő alak, aki netán azt sóhajtotta volna vágyakozva, hogy Katalin, a kurva anyád. Mert valljuk meg, erre igény volna.
Mi több, elementáris és olthatatlan. Sőt, a többség lelkiállapotját kifejező igény, hogy az előbb
megmutatott illetlen módon vágyakozzon fel, de akkor oda lett volna a varázs. Döglött nyúl került volna elő a cilinderből, és mit sem ért volna az egész, illetve akkor ért volna valamit is egyáltalán. Katika-elnökasszony közösségi oldalán voltak láthatóak a képek, ahogyan a kisded feje felett koccint a pözsgővel a kölket hurcolászó anyával, mindenkin keményített ing, Katikának a hetvennégy foga, a vendégeknek azonban csak hatvannyolc. Happy-hullaszag, popsitörlős ablakpucolós ájer. Árnyképek a falon.
És a szervilizmus nyűge, ami kihozza a hülyét az emberből. Mert mindeme gyönyörűségek között
azt is megtudhattuk az egyik NER-apukától, hogy miközben készült a nagy mű, „a kisfiunk
belesírt az elnöki beszédbe, el kellett altatni”. Aztán itt tolul fel az emberben az életet ismerő
kérdés beteg kutyákkal meg a végükkel, és az egész nem ettől ugyan, de innentől teljesen más
fénytörést kap. S ha csak ennyi volna, már okunk akadna a fanyalgásra. Viszont ez az egész jóval több. Bepillantást kapunk az alattvalói lét nyomorába, és a NER-konformizmus elviselhetetlenségébe, ami maga a lét.

Kundera után szabadon. Kellene összegezni, tanulságot levonni, messzire mutató okossággal előrukkolni, de olyan nincsen. Másnapos hányinger van, holott egy kortyot sem ittunk, így az a tapasztalat, hogy ezek arra is képesek, hogy az embernek minden előjáték nélkül forduljon föl a gyomra. Ugyanakkor az is kiderül, miért elviselhetetlen az élet, másrészről pedig az az örök kérdés is megválaszolatlan marad, hogyan bírják ezt elviselni mások. Látják-e, hogyan mutatnak Katika mellett a képeken, de nagy valószínűséggel az a megfejtés, hogy azt hiszik, valami nagy és emlékezetes dolog részesei lehettek. És máris tudjuk, miért szar ez az ország.