Élet az Unión kívül

Posted by

Brexit, magas infláció, gyenge növekedés: a közgazdászok szerint elnyúlik a brit válság

>Különösen hosszú válságra számítanak Nagy-Britanniában a helyi közgazdászok, akik szerint a magas infláció és a gyenge növekedés tovább kísérti majd a briteket, mint más ipari nemzeteket. Több mint száz brit közgazdász egyértelmű többsége (77 százaléka) arra számít, hogy a brit infláció hosszabb ideig marad a célérték felett, mint a hasonló országokban, például a G7-országokban. Ez derül ki a Financial Times vezető közgazdászok körében végzett friss felméréséből. A megkérdezettek 82 százaléka nem számít arra, hogy a brit gazdaság más országokhoz képest erőteljesebben fog növekedni, vagy egyáltalán nem számít növekedésre.
“Az Egyesült Királyságot ugyanolyan súlyos energiasokk sújtja, mint Európa többi részét, olyan nagy az inflációs problémája, mint az Egyesült Államoknak, és a Brexit és az egészségügy válsága miatt egyedülálló szakemberhiánnyal küzd” – mondta Ricardo Reis, a London School of Economics közgazdásza a lap
szerint.
A Spiegel beszámolója szerint más közgazdászok “nehéznek“, “sivárnak“, “nyomorúságosnak” vagy egyenesen “szörnyűnek” nevezték az alacsonyabb jövedelmű vagy törlesztendő hitelekkel rendelkező britek kilátásait.
A Consensus Economics piackutató intézet, amely különböző növekedési előrejelzéseket értékelt, arra számít, hogy az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke (GDP) idén egy százalékkal zsugorodik, míg az eurózónáé várhatóan 0,1 százalékkal, az USA-é pedig 0,25 százalékkal nő.

AzÜzlet.hu