A hülye járások hatékonysága

Posted by

Szinte nincsen olyan ember, aki ne halott volna már a brit humor nagyágyúi, a Monty Python által híressé tett Hülye járások minisztériumáról. A meglehetősen vicces képsorok és a különleges mozgásformákat bemutató jelenet azonban a nevetés mellett egy friss kutatás szerint a fizikai aktivitásunk fellendítésére, vagy annak megőrzésében is segíthet – írta a 24.hu.
A kutatók éppen ezért most arra buzdítják az embereket, hogy csatlakozzanak a Hülye járások minisztériumához, mivel ez segíthet a felnőtteknek elérni a fizikai aktivitással kapcsolatos céljaikat, elsősorban az ajánlott napi mozgásmennyiséget.  Az elmúlt 20 évben az inaktivitás globális aránya nem csökkent annak ellenére sem, hogy széles körben indítottak kampányokat a fitnesz növelésére és az emberek több mozgásra ösztönzésére.
A tudósok szerint azonban az 1971-es Monty Python jelentben John Cleese és Michael Palin által alakított Teabag és Putey szórakoztató járásai megoldást jelenthetnek a mozgáshiányban szenvedő társadalom problémáját. Teabag sétálóstílusa enyhén hajlított lábakkal halad előre, magas előre és hátraugrással, egyéb szabálytalan lábrándításokkal tarkítva, míg a Putey-séta abból áll, hogy az illető a bal térdét minden lépésváltást követően 90 fokos szögben megemeli.
Felejtse el a sétát, járjon hülyén – mondják a tudósok.
Az Újnépszabadság pedig szilveszter alkalmából megnézte, hogyan születik egy komoly értekezés a hülye járásokról. Ha van kedvük, olvassák el az erről szóló szigorúan tudományos egyetemi közleményt.