Ne is lássák

Posted by

Víz Gábor

>Idén karácsonykor valami igazán jót akartam csinálni. Segíteni több száz, vagy akár több ezer embernek, ha még csak egy kis ideig is, de legalább segíteni nekik, karácsony idején. Mivel ételkiszállító cégem van és rendelkezésemre áll egy egész konyha, így adta magát, hogy idén karácsonykor bizony étel osztást fogok szervezni valamelyik nagyobb budapesti téren az arra rászorulóknak.
Megszületett a döntés és elkezdtük szervezni az ételosztást. Mindenki tette a dolgát, beszereztünk mindent, ami szükséges, hogy ez megvalósulhasson. A konyhával lebeszéltük, hogy milyen levest fogunk adni milyen főétellel, már az alapanyagokat is megrendeltük, így hát nem maradt más hátra, mint területfoglalási engedélyt kérnünk. Bemegyek az önkormányzathoz a szükséges papírokért és itt valami olyan történt, amit egészen egyszerűen még most sem vagyok képes feldolgozni.
Kitöltöm a területfoglalási engedélyhez szükséges igénylőlapot, befizetem hozzá az illetéket is és beadom a papírokat az ablakon, mire a nő megkérdezi, mihez szeretnék engedélyt kérni? Mondom ételt szeretnénk osztani, erre a nő a következőket mondja: „Fiatalember, nem fog ételosztáshoz engedélyt kapni jobb, ha előre szólok, mert a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegény embert lássanak az utcán egy helyen”
Azt a ….. (csúnya szó – a szerkesztő)!
– Ez most valami vicc vagy teljesen komoly? – kérdezem a nőt.
– Ezt kaptuk utasításba. Nem adhatunk ki engedélyt ételosztáshoz köztereken. Itt azért kellett pár perc amíg magamhoz térek, de tovább kérdezek.
– Minden feltételnek és előírásnak megfelelünk. Mi alapján fogják elutasítani a kérelmünket?
– Nem utasítják el fiatalember, hanem elnapolják a döntést határozatlan ideig.
Tehát hadd összegezzem.
Az önkormányzat nem ad területfoglalási engedélyt karitatív ételosztáshoz még akkor sem, ha minden feltételnek, szabályozásnak, és előírásnak megfelelünk, mert a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegény embert lássanak az utcákon. És itt padló és azt mondom, ilyen ország pedig nincs.
Magyarországon az egészséges demokrácia több sebből vérzik és a döntések, amik az elmúlt években születtek erősen megkérdőjelezhetők, ezzel mindenki tisztába lehet, aki csak minimálisan is követi a híreket. A BBC-normatívákat a közmédiában már meg sem említem.
Na de hogy intézményes keretek között akadályozzák meg az elesettek és a rászorultak megsegítését azok számára, akik, ha csak egy kicsit is, akár csak egy tál meleg étellel is, de segíteni szeretnének azokon, akiknek ez igen is sokat jelentene, na az már tényleg durván túl megy minden határon. Én ezt egyszerűen még most sem hiszem el, hogy ez megtörténhet.
Nem csak Európa közepén, hanem bárhol máshol a világon!
Kép: Ételosztás a Blahán, 2021