FUTBALL-VB: szoros mérkőzés, horvát bronzérem

Posted by

Szekeres István
.Kataros blog 14.
Ha a világbajnokság rajtja előtt felveti valaki azt az elméleti lehetőséget, hogy a bronzéremért végül a horvát és a marokkói válogatott küzd meg, egyrészt megmosolyogták volna, másrészt fölényes horvát győzelmet prognosztizálnak. Hanem hát az F csoport első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott a két együttes; végül Marokkó jutott tovább az első, Horvátország a második helyen. Ráadásul az afrikai válogatott az egyeneskieséses szakaszban elütötte a továbbjutástól előbb a spanyol, majd a portugál
csapatot is.
Közvetlenül a bronzmérkőzés kezdete előtt persze még mindig a horvátok látszottak esélyesebbnek, de a gólzáporos győzelmük már eltűnt a tippek közül.
Parádésan kezdődött a meccs, a 9. percben már 1–1 volt az állás, és a folytatásban is nézhető volt.
A vége pedig:
Horvátország–Marokkó 2–1 (2–1)
Gólok: Gvardiol (7. perc, 1–0), Dari (9., 1–1), Orsić (43., 2–1)
Az első gólt tehát a horvátok szerezték. Majer ballal az ötös bal sarkára ívelt, Perisić hátra, középre fejelte a labdát, a nagy lendülettel érkező Gvardiol pedig előrevetődve, ugyancsak fejjel küldte a jobb sarokba.
Az egyenlítést ugyancsak fejes hozta meg. Zijes jobb oldali szabadrúgása a horvát Majer fejéről Dariéra szállt, onnan vágódott védhetetlenül a jobb alsó sarokba.
Aztén Orsić balról, 14 méterről jobbal tekerte a labdát kapura, az egy marokkói védő testét érintve gellert kapott, fejmagasságban csattant a bal kapufán, és onnan pattant a túlsó alsó sarokba.

A második félidőben Marokkó elszántan harcolt az egyenlítését. A horvátok – bár meg- megvillantak – láthatóan elégedettek voltak a mérkőzés állásával, és magabiztosan hárították az ellenfél próbálkozásait, kissé át is engedve nekik a terepet, hogy valamelyik kontrájukból bebiztosítsák a győzelmet. A 97. perc mégis majdnem meghozta az egyenlítést: Attijat Allah bal oldali, ballábas beadását en-Nesziri az ötös jobb sarkáról, a tőle megszokott felhőfejessel küldte kapura, de a labda a léc fölött átszállva a háló tetejére
csapódott.
A horvátok ünnepelték a harmadik vb-érmüket, amelyet – ha a vártnál kisebb különbséggel is – megérdemelten nyertek meg. Az döntött, hogy az európai topbajnokságokban szereplő játékosai rutinosabbak, és a kispadjuk is hosszabb, míg a marokkóiak nem tudták azonos szinten lévő tartalékokkal pótolni a sérüléssorozat következtében kiesett legjobbjaikat.
A marokkói csapat így is minden elismerést megérdemel, hiszen az első afrikai, amelyik a legjobb négy közé került világbajnokságon. Mégpedig gyors, technikás, szép futballal. A soraikban találtam a mezőny legjobbját, Acsraf Hakimit, a Paris Saint-Germain védőjét, aki jobbhátvéd létére benne volt a támadásokban is, irányító szerepkört vállalva magára.
Következhet tehát a finálé.
Vasárnap 16 óra, döntő: Argentína–Franciaország

Címkép: Acsraf Hakimi