FUTBALL-VB: Argentína lett háromszoros világbajnok

Posted by

Szekeres István
>Kataros blog. 15
A 60-as években forradalmi változás történt a labdarúgás játékrendszerében. Míg a csapatok alapfelállása a 4-2-4 volt, Helenio Herrera feltalálta a catenacciót, és azt az olasz Internazionale edzőjeként tökélyre fejlesztette. A négy csatárból csak három maradt, és eggyel nőtt a védők száma. A plusz játékos a négy védő mögött helyezkedett el, mint szabad ember, azaz libero. A posztot az Interben Armando Picchi töltötte be, hibátlanul és elegánsan. (1971-ben, 35 évesen, rákban halt meg.)
A védekezés biztonsága ma is fő stratégiai szempont. És nem csak a labdarúgásban! Érdemes felfigyelni a jelenségre, hogy a magyar labdasportokban is ez a fő kérdés: a kézilabdában és a pólóban mindkét nem minden korosztályának a világversenye előtt kiemelten foglalkozik ezzel az aktuális szövetségi kapitány, a védekezés magas szintjében látja a siker titkát. Azt természetesnek veszi, hogy a győzelmet a csatárok kreativitása hozza el.
A labdarúgó vb-döntők sorsa 1976 óta öt alkalommal hosszabbításban dőlt el, vagyis a 90 perc döntetlent hozott, általában kevés góllal. Legutóbb a franciák 4–2-re verték a horvát együttest, de ott az történt, hogy a későbbi világbajnok a szoros küzdelemben is meg tudott ugrani… Idézem a Nemzeti Sport tudósítását: „Amikor az 59. percben Paul Pogba a tizenhatoson kívülről szép lövéssel megszerezte a harmadik francia gólt, gyanússá vált, ez a hátrány már horvát szempontból ledolgozhatatlan, és a 19 éves Kylian Mbappé hat
perccel később rúgott újabb gólja pedig el is döntötte a mérkőzést.”
De milyen lesz a katari finálé a két kétszeres világbajnok, Argentína és Franciaország között? Biztonsági játék, védekezés fogcsikorgatva? Az egyik csapat meggyőző előnybe kerül? És ha igen, a másik utoléri-e?
A biztonsági játék nem vált uralkodóvá. Fordulatos játék csak egy félidő után alakult ki, és mindvégig kitartott, majd 11-esek döntöttek.
Így alakult:
Argentína–Franciaország 2–2 (2–0), hosszabbítás után 3–3, a 11-esekben 4–2.
A gólok: Messi (11-esből, 22. perc, 1–0), Di María (36., 2–0), Mbappé (11-esből, 81., 2–
1), Mbappé (82., 2–2), Messi (110. 3–2). Mbappé (11-esből, 117., 3–3)
A 11-esek: Mbappé 0–1, Messi 1–1, Coman lövését kivédi az argentin kapus, Martínez,
Dybala 2–1, Tchouaméni kapu mellé lő, Paredes 3–1, Kolo Muani 3–2, Montiel 4–2
Úgy tűnt, hogy az első félidőben már minden eldőlt… Az argentin csapat két góllal vezetett, nagyszerű, gyors és gólra törő játékkal, remek váltásokkal. A franciák csak közelről, bénultan nézték az ellenfél sziporkáit, amelyeknek a központi alakja Lionel Messi volt.
Az első európai lövéskísérletre 68 percig kellett várni. Kylian Mbappé, akinek a játékához és gólképességéhez nagy reményeket fűztek a franciák (ő volt Messi „ellensúlya”) először a 70. percben célozta meg a kaput; nem talált, a labdája fölé szállt.
A két argentin gól története dióhéjban… Dembélé felöklelte a 16-oson belül a balról lendületesen érkező Di Mariát; a 11-est Messi belőtte. Majd Mac Allister elfutott a jobb szélen, középre tett labdáját Di María az ötös bal sarkáról a hosszúsarokba vágta.
A franciák, akik már a 40. percben két új csatárt bevetettek csereként (Kolo Muanit és Thuramot), kezdtek éledezni. Nem vették át az irányítást, és szinte a semmiből egyenlítettek. Két perc alatt két gól, derült égből villámcsapás… Kolo Muani megindult Mbappé passzával, és Otamendi lerántotta. A büntetőt Mbappé lőtte be, Martínez kapus kishíján megfogta. Majd jött az egyenlítés is, a francia gólgyáros 14 méterről, kissé balról a bal alsó sarokba lőtt.
A rendes játékidő lejárta előtt, már a 90+8. percben Messi megmutatta a klasszisát: két csel után húszról, fantasztikusan koncentrálva megküldött egy nagy lövést, a bombája a léc alá tartott, de Lloris kapus ugyanolyan fantasztikusan, remek reflexszel a kapu fölé ütötte a labdát.
A 2×15 perces hosszabbításban ismét vezetést szereztek az argentinok. Fernández közeli lövését Lloris bravúrral hárította, de a labda Messi elé pattant, aki közelről kapura küldte, és a francia hátvéd, Upamecano csak a gólvonalon túl érte el. De a franciák megint képesek voltak egyenlíteni. Mbappé célozta meg a kaput 14 méterről, a labda a felugró, és már háttal lévő Montiel könyökén csattant. Maga a szabály rémséges és játékidegen, de ha aszerint ezért 11-es jár, akkor a bírónak meg kellett adnia. Mbappé belőtte a második büntetőjét is. Aztán a 11-es rúgásokban triplázott, de a párbajt és azzal együtt a harmadik világbajnoki
címét is Argentína nyerte.
Simának indult a finálé, de rendkívül izgalmas, drámai hajrával ért véget. Az argentin csapat – különösen az első félidőben látottak alapján – megérdemelte a győzelmet.