Tölgyessy Péter és a déli szél

Posted by

Partizán
>Gyülekeznek a felhők, és most még nem tudni, hogy jön-e egy déli szél, ami elfújja őket és kitisztul az ég, vagy hatalmas vihar jön és óriási égzengés lesz – így jellemezte a jelenlegi politikai helyzet kiszámíthatatlanságát Tölgyessy Péter a Partizán péntek esti műsorában, amit a Telex szemlézett. A politikai elemző szerint ennyire sok baj még soha nem gyülekezett a Fidesz feje körül: hatalmas az infláció, munkahelyek kerülnek veszélybe, óriási a költségvetési hiány, az uniós szankciók miatt visszatartják a támogatásokat.
Ugyanakkor a Fidesz már bebizonyította, hogy képes a sikeres válságkezelésre – ezt tette 2010 és 2013 között –, kérdés azonban, hogy az az eszköz, amihez ért – a növekedésre épülő gazdaságpolitika – a mostani súlyos infláció idején beválik-e. Tölgyessy úgy véli a kormány számára a legnagyobb veszélyt most az infláció jelenti, mivel az embereknek jelenleg az áremelkedés a legnagyobb baja. Ennek pedig a 2008-as világgazdasági válság kezelése ágyazott meg, ami után a jegybankok elkezdték a gazdaságba önteni a pénzt. Az elemző szerint a mostani magyar helyzetet a visegrádi országokéval érdemes összehasonlítani. A cseheknél és a lengyeleknél most 16–17 százalékos az infláció, nálunk 23,1 százalék. Ez a 6–7 százalékos többlet nem a háborús vagy a szankciós infláció, hanem az Orbán-rendszer többletinflációja, ez az Orbán-infláció, ha úgy tetszik – fogalmazott Tölgyessy. Felidézte: a helyzet kísértetiesen emlékeztet a kommunista időkre, amikor az ország vezetői azt ismételgették, hogy a világgazdasági válság hozzánk nem gyűrűzik be. Tölgyessy ugyanakkor nem sok esélyt lát arra, hogy a hazai ellenzék képes lenne megdönteni az Orbán-rendszert, és véleménye szerint a tanárok mozgalma sem képes erre. A választók 2022-ben nem akarták, hogy ez az ellenzék vezesse az országot, és a többség véleménye most is az, hogy egy ilyen válság idején erre az ellenzékre nem lehet rábízni a hazát – idézi Tölgyessyt a Telex.

Tölgyessy szerint alapvető probléma, hogy az ellenzék csak a saját közönsége magjának a szempontjait jeleníti meg. Azt gondolják, hogy a világukat Orbán Viktor tönkretette, de nem annyira a jövedelmeiktől és a javaiktól, hanem a fontosságtudatuktól fosztotta meg őket. Orbán Viktor ráadásul minden nap csinál olyat, ami szabályos provokáció az ellenzéknek. Sokan az ellenzéki sajtót csak azért olvassák, hogy meglegyen a mindennapi betevő falatjuk arról, hogy már megint milyen szörnyűséget csinált az Orbán-kormány. Egy egész iparág épült fel az orbánozásra, mondta a politológus. Hol a kitörési pont? – kérdezte a műsorvezető, Gulyás Márton Sehol – hangzott Tölgyessy válasza.

Közben az ellenzékiek sérelmei jogosak és valósak, ismerte el Tölgyessy. Az egyik oldalon áll egy hatalmaskodó kormánytöbbség, ami erővel, elnyomással, irányított kapitalizmussal vezeti az országot, a másik oldalon pedig van egy felelőtlen ellenzék, amelyik hergel és nehezen teljesíthető dolgokat ígér. Az ellenzéki oldalon ráadásul van egy belső törésvonal, amelynek a lényege az, hogy Gyurcsány-nem Gyurcsány. Tölgyessy elismerte Gyurcsány korábbi érdemeit, aki megkísérelt szakítani a baloldal kádári hagyományaival, majd egy addigra már nyugaton megbukott, blairi neoliberális irányzat felé akart mozdulni. A bukása óta Gyurcsány a bűnös, és ezt a másik oldal folyamatosan ki is használja, de az ellenzéken belül is mindig fölmerül, hogy vele nem lehet nyerni. Az ellenzék ezzel a feloldhatatlan problémával állandó stratégiai mozgásteret hagy a miniszterelnöknek. A beszélgetés egy későbbi pontján az elemző azt mondta: ha az ellenzéknek csak annyi a kínálata, hogy ne Orbán legyen, akkor az nagyon könnyen egy káoszos szlovák helyzethez vezethet, ami viszont ismét visszavisz Orbánhoz. Tölgyessy a tanármozgalomról azt mondta, Orbán Viktor úgy viszonyul a pedagógusokhoz, ahogy a Kádár korszakban a falusi emberek: a tanárok szerinte csak „gyermekmegőrzést” végeznek, az igazi csúcs a szakmunkás, aki meg tudja szerelni a gázt.

Az interjú margójára

Kardos András>;Meghallgattam Gulyás Marcinál (bocsánat: Partizán) Tölgyessy Péter másfél órás interjúnak álcázott előadását. Nem hiszem, hogy ennél rosszabb évzárlatot kaphattam volna. nem is akarom kifejteni: Orbán rajongás, Orbán rendszer sikerei, Orbán tehetsége, Orbán világszintű politikussá válása, miközben Magyarországon Tölgyessy szerint nincs ember és nincs könyv, aki és amely (persze rajta Tölgessyn kívűl), bármit is értene az Orbán rendszerből. Nagyon pocsék év ez az idei. De ennyire rossz érzésem, mint eme másfél óra után régen volt. Péter, mi történt veled? De tényleg.

Pandula Dezső Ez engem is elszomorít. Valamikor nagyra értékeltem ezt az embert. De többekkel vagyok így. Fodor Gábor is egy nagy csalódás. Csak arra tudok gondolni, hogy OV kilóra megvette őket is.

Márton András László
Dezső Pandula merem remélni, hogy nem lehet mindenkit megvenni (pláne: megzsarolni).
Kozmányi Tamás Már sok éve megtörtént ez vele. Nem érthető. Talán önigazolás??
Márton András László Orbán világszintű pimaszkodásai Tölgyessynek bejönnek?
Kardos András  Hatalmas tehetségnek tartja.
Mária Ludassy Lehet rosszabb is: nézd meg a csodaszarvas szobrát.
 Kardos András van választék: morális mélypont vagy esztétikai rémálom..

Zsuzsa Göczey Világszintű küllőbe-botot-dugó virtuóz

Herendim János A sértett ember nem múló dühe.

 Fekete Árpád Péter mindig is ilyen volt! Különleges szellemi lehetőségekkel bíró emberként folyamatosan behódol az egója dominanciájának, így a mondanivaló óhatatlanul torzul és veszít igazságtartalmából. Nem hinném, hogy megyőződésből lenne Orbán párti ! Kinyilatkozik és vakon hiszi azt. Mint ilyen, nem egy szimpatikus szellemi ember!