KRÉTA-botrány

Posted by

Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki, pedagógusok részvételével megtartott konzultáción elárulta, hogy két gyerek – egy 13 és egy 15 éves diák – törte fel a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert, a KRÉTA-t – írja a HVG.hu. A rendőrség később közleményben erősítette meg a Pintér által elmondottakat. Azt írták: „két fiatalember halászott a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerében, személyes adatokhoz nem jutottak hozzá”.
A rendőrség szerint szeptember 18-án érte támadás a fejlesztő informatikai rendszerét, amelynek során ismeretlen elkövetők megszerezték az egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazott felhasználóneveit és jelszavait. Ezek ismeretében aztán korlátozottan hozzáfértek a cég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, adatbázisához, forráskód-elemeket és adatokat töltöttek le. Az elkövetők legkevesebb 20 alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.
Korábban a Telex írta meg, hogy a fejlesztő eKRÉTA Zrt. megpróbálta eltussolni az ügyet: az ott dolgozók már jóval korábban tudtak a behatolásról, és arról beszélgettek egymás között, hogyan lehetne elkerülni a botrányt. A mostani rendőrségi közleményben az olvasható, hogy a támadás megjelölt időpontjához viszonyítva több héttel később érkezett hozzájuk feljelentés. Ennek nyomán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást. A rendőrök december 13-án egy 15 éves és egy 13 éves fiatalember, egymástól légvonalban 82 kilométer távolságban található otthonában tartottak kutatást. Számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanulót később hallgatják ki tanúként.
A közlemény szerint a gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, magyarázatot azonban nem adott rá. Szabadlábon védekezhet. A rendőrség azt is írta, hogy a fiatalemberek összefüggésbe hozhatóak számos iskolát érintő bombafenyegetéssel. A 15 éves fiatalkorúval szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is eljárás van folyamatban – a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelező rendszeréhez, majd kilátásba helyezte kirúgatását, amennyiben nem fizet neki.