Térkövezett mutyivilág

Posted by

Tamás Ervin
„Mikor arról beszéltem egy tanácskozáson, hogy azt szeretném látni, hogy Magyarország az Unió legkevésbé korrupt és legtisztább országa legyen rövid időn belül, akkor a gazdasági élet jelenlévő szereplői közül többen is lemondóan mosolyogtak,” mesélte a területfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában.
A 444.hu hosszan idézi Navracsics Tibort:
Nekik is azt mondtam, hogy az az igazság, hogy ezt egyedül a politika nem tudja megcsinálni.
Mert dönthetnek úgy a politikusok, hogy mostantól Magyarország lesz az unió legtisztább országa, ha a gazdasági élet szereplői azt gondolják, hogy ez csak egy duma.”: egy össznemzeti ügynek kell lennie, mindenkinek értéket kell látnia a tisztaságban és a korrupció elleni harcban. „Egy igazi kultúraváltást jelent. Abban nem vagyok biztos, hogy egy nemzedéken belül le tud zajlani, ha ezt a jogszabályi keret szükségessé is teszik.”
Mindig azzal a fránya önreflexióval van a baj. Ezért a politológus-miniszter helyett én folytatom: sajnos a rendszerváltást követő éveket is átlengte a különböző szintű korrupció, mert ellene leginkább kormányváltás idején ígértek nagyobb szigort, s kizárólag politikai ellenfeleikre értve annak elharapódzását. Ám a nagyságrend és az államilag szentesített, törvényekkel és különböző rendeletekkel „térkövezett”mutyivilág elsöprő rohama 2010-től köszöntött ránk, mégpedig úgy, hogy a regnáló kurzus teoretikusan is alátámasztotta, hatalma szerves részévé tette. A nemzeti tőkésosztály megteremtését összefolyatta a vazalluskultúra elmélyítésével – főként a kormányhoz lojális erők tartoztak abba a tartományba, akik hóna alá nyúltak, de az övé alá minden idők legnagyobb közpénz-darujával. Emiatt a korrupció nem hogy alább hagyott volna, nem hogy kockázata nőtt volna, nem hogy a norma betartása vált
volna vonzóbbá – 12 év alatt az előremenetel, a vagyonosodás adta a követendő mintát, olyannyira, hogy a sok pénz már magamutogatóvá is tette azt a réteget, amelyik korábban még szégyenlősen rejtegette luxus életmódját. A legalizált gyakorlat legális gyakorlattá tette a fennhéjázást.
Most jutottunk el a felismerésig? Ugyan! A modell kórisméje is másutt csapta ki a biztosítékot, groteszk módon pont ott, ahol egy kirobbant botrány miatt maguk is szorulnak. Ettől még 2010-től 2022 végéig a mi elitünk többé-kevésbé szabadon hagyta tenyészni a vírust, s most úgy tesz, mintha magától jött volna rá, hogy megfertőz mindent, ahová elér. Épp ezért nehezebb lesz visszaszorítani, mint korábban bármikor. Össznemzetileg különösen.