Menekültek az Ikea csapatában

Posted by

Nem mindenki riad meg a gondolattól, hogy testközelbe kerüljön a menekültekkel. Sőt vannak vállalkozások, amelyek kiaknázatlan erőforrásként tekintenek a szülőföldjükről önként vagy kényszerből távozókra. Ezek közé tartozik az Ikea, amelynek magyarországi áruházaiban egyelőre 13 menekültet alkalmaznak. Az idei cél az Ikeánál világszerte, összességében 2500 menekült munkába állítása. Ez talán
nem több mint gesztus, ám az előítéletek enyhítését segítheti.

Hr portál

>Tavaly indította el Magyarországon a menekülteket megcélzó munkavállalói programját az Ikea lakberendezési lánc. Azóta ukrán, afrikai, dél-amerikai kollégák is dolgoznak az áruházi csapatokban.
A program három részből áll:
• Képzés, amelyen a menekültek alapvető munkavállalói ismeretekkel, jogokkal kapcsolatban kapnak tájékoztatást, illetve arról, hogyan kell elképzelniük egy kiválasztási folyamatot.
• A cég munkatársai – a Menedék Egyesület segítségével képzéseket és tréningeket kapnak az interkulturális különbségekről, illetve arról, hogyan érdemes együtt dolgozniuk, megismerkedniük a menekült munkatársakkal.
• A kommunikációs kampány keretében pedig a szélesebb társadalom számára tárja fel a vállalat a befogadás előnyeit.
Vállalaton belül a People and Culture (ez a HR-t takarja) és a kommunikációs osztály munkatársai vettek részt a projekt előkészítésében és kivitelezésében. A programnak is köszönhető, hogy a cég az orosz-ukrán háború miatt kialakult menekülthullámra is gyorsan reagált: munkatársi ajánlásra gyűjtés szerveződött a
kollégák között, az önkéntesnapokon a munkatársak segítettek a menekülteket fogadó helyszínek berendezésében, működtetésében.
László Csilla – a cég munkatársa – elmondta, hogy az állásokra az IKEA karrierportálján lehetett jelentkezni. Ahol nem elvárás a magyar nyelv ismerete, azok felkerültek a weboldalra angolul és magyarul is, így minden jelentkező egyenlő esélyekkel indult.
„A programban minden magyarországi egység részt vesz. A pozíciókat tekintve nincs megkötés, hogy ki, milyen területre jelentkezhet, ez a végzettségen és a nyelvismereten múlik. Ha a jelölt beszél angolul és van például lakberendezői végzettsége van, akkor jelentkezhet a lakberendezők csapatába.” – fogalmazott.
Vannak pozíciók, ahol szükséges a magyar nyelv ismerete – vevőszolgálat, eladás, ide azokat a jelentkezőket várják, akik már társalgási szinten beszélik a nyelvet. Azonban például több területen is van lehetőség csak angol nyelv ismeretével elhelyezkedni, amit az álláshirdetésben is jeleznek.

A jelentkezők számáról László Csilla elmondta, hogy rengeteg pályázattal startolt a program, csak úgy sorjáztak az állásinterjúk. „Jelenleg 13 oltalmazott státuszú munkatársat foglalkoztatunk az áruházainkban. Vannak ukrán menekült munkatársaink, de van, aki Dél-Amerikából, Afrikából érkezett.” A cég figyelt a meglévő munkatársak felkészítésére is. „Mindenki kapott tájékoztatást a projekt indulása előtt, illetve a közvetlen kollégáknak kötelező volt egy tréning. A Fejleszd a tehetséged belsős programsorozat keretében pedig bárki önkéntesen részt vehetett érzékenyítő tréningen.”
Mi volt a legnagyobb kihívás? „A program indulásakor a tanulási időszak rejtett sok fejlesztendő pontot. Újra kellett gondolnunk a mindennapi folyamatainkat, ugyanis többször előfordult, hogy ami számunkra egyértelmű és evidens, azt mondjuk egy másik országban, kultúrában teljesen máshogy kezelik” – mondta László Csilla.
A szakember a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy több olyan oltalmazott státuszban lévő munkatárs is dolgozik a magyarországi IKEA áruházakban, akik még 2021-ben a program első hullámában csatlakoztak.