Harmincnégy év kellett hozzá

Posted by

Amerika elfogta a 270 áldozatot követelő Lockerbie merénylet egyik elkövetőjét
>Neokohn
>Az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja, a feltételezett pokolgépkészítő, aki a Kadhafi-féle
egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt – erősített meg egy skót rendőrségi bejelentést az amerikai igazságügyi minisztérium.Az amerikai hatóságok közölték, hogy Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimi első bírósági meghallgatása Washingtonban lesz.
A Londonból New Yorkba tartó járat felrobbantásának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét,
és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki akkor William Barr volt, 2020 decemberében bejelentette, hogy egy Maszúd nevű férfit
vádolják a pokolgép elkészítésével. A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben – már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején – egy hatósági meghallgatáson elismerte ezt.
A jegyzőkönyv szerint arról is beszámolt, hogy a terrortámadást a líbiai hírszerzés megrendelésére készítette elő két társával, és a merényletet követően Moamer el-Kadhafi líbiai vezető megköszönte nekik az akciót. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményében arról nincs szó, hogy hogy miként került amerikai őrizetbe a keresett terrorista.
A Lockerbie felett elkövetett robbantás ügyében eddig egyetlen ítélet született: egy skót bíróság 2001-
ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Abdelbaszet Ali al- Megrahit, a líbiai hírszerzés egy másik egykori tisztjét. A férfi végig ártatlannak vallotta magát, és súlyos betegsége miatt 2009- ben szabadlábra helyezték, majd 2012-ben meghalt Líbiában.

Címkép: Lockerbie repülőgép roncsa