FUTBALL-VB: Argentína belibbent a döntőbe

Posted by

Szekeres István
>Kataros blog, 12.

Az argentin válogatott magabiztosan nyerte meg az első elődöntőt a katari labdarúgó- világbajnokságon.
Argentína–Horvátország 3–0 (2–0)
Gólok: Messi (11-esből, 34. perc), Álvarez (41. és 71.)
Ellentétben a Brazília elleni mérkőzésükkel, a horvátok nem szervezték betonosra a hátsó alakzataikat, mi több, támadásokkal kezdtek. Félóra elteltével kaptuk az első statisztikát, miszerint a horvátok labdabirtoklása 60 százalékos. Bocsássa meg nekem a statisztikák nem létező istene, de ezt az adatot teljesen érdektelennek tartom. Amint az életet, úgy a futballt sem lehet matematikai képletekben kifejezni. Használják azok, akik nem értik a játékot!
Labdabirtoklás ide vagy oda, az argentinok futballoztak már az első félórában is. Simán, már csírájukban elfojtották az ellenfél próbálkozásait. Nem kemény párharcokban, nem fogvicsorgatva, hanem úgy, hogy rendre gyorsabbak voltak, és lefutották a támadókat, megelőzték őket a labdaátvételben, vagy éppenséggel lefülelték a passzaikat.
Aztán jöttek a gólok is…
Fernández passzával Álvarez robbant a 16-oson belülre, elhúzta a labdát a brazil meccs hőse, Livaković kapus mellett, aki a csatár lábára csúszott, amiért sárga lapot kapott, az argentínok pedig 11-est. A büntetőt Messi nagy erővel varrta a bal felső sarokba.
Az újabb két gólt is a mérkőzés két hőse, Lionel Messi és a Manchester City csatára, Julián
Álvarez hozta össze. Úgy lett 2–0, hogy Messi labdájával Álvarez a saját térfeléről megindult, olyan lendülettel, hogy két védő közbelépése ellenére is továbbsodorta a labdát, egészen az ötösig, és onnan
a jobb alsó sarokba lőtt.
A második félidő gólja pedig úgy esett, hogy Messi jobbszélsőként, remek cselekkel futotta le Gvardiolt, és már a kapu közeléből tette át a labdát Álvareznek, aki az ötös jobb sarkáról laposan a kapu közelébe lőtt.
A továbbjutás lényegében már az első félidőben eldőlt, de a 71. percben, a harmadik góllal végképp megpecsételődött.
A horvát szövetségi kapitány, Zlatko Dalić már ekkor megkezdte a felkészülést a bronzmérkőzésre. Lecserélte, megpihentette Luka Modrićot is, aki ezúttal is kitette a szívét a pályára, de egyedül nem sokra ment, és új szereplőknek is játéklehetőséget adott néhány percre.
Az argentin csapat tombolva ünnepelte meg a döntőbe jutását.
A másik elődöntő ma este 20 órától: Franciaország–Marokkó.

Címkép: Tíz éve Julián Álvarez labdaszedőt Messivel fotózták le. A 22 éves Alvarez most Messi passzából lőtt gólt a horvátoknak