Bolgár civilek áramfejlesztőket vettek Ukrajnának

Posted by

Damyana Veleva,  az RFE/RL bolgár szolgálatának tudósítója cikke nyomán

>Hamarosan több mint 100 hordozható elektromos generátort szállítanak Bulgáriából Ukrajnába, ahol az orosz hadsereg energetikai infrastruktúrát célzó célpontja miatt milliók maradtak áram nélkül, vagy áramszünetekkel kell szembenézni.
A polgári infrastruktúra elleni orosz támadások, amelyek sértik a nemzetközi és humanitárius jogot, Ukrajna villamosenergia- hálózatának több mint felét károsították vagy tönkretették.
A generátorok megvásárlásához szükséges pénzt a Manol Pejkov kiadó, fordító és a Demokratikus Bulgária korábbi törvényhozója, a jobbközép politikai pártok szövetsége által szervezett kampányból szerezték be.
Mindössze nyolc nap alatt több mint 2000 ember adományozott több mint 500 000 bolgár levát (268 680 dollárt) az EU legszegényebb országában, ahol az átlagos havi jövedelem körülbelül 900 dollár.
Ez mindent megváltoztat, amit eddig tudtunk Bulgáriáról.
Nagyon izgalmas, és nagyon reményteljes, örült Manol Pejkov. Ez a legizgalmasabb dolog, ami történt velem egész életemben. Pejkov a hírgyűjtés mellett adománygyűjtéseket is szervezett, gyógyszereket, ruhákat, cipőket gyűjtött a fronton lévő ukrán katonáknak, valamint orvosi kötszereket, amelyeket szintén
Ukrajnába küld. A jóakarat eme megnyilvánulása sokat mond a Bulgáriában végbemenő változásokról, és jele annak, hogy a 6,5 ​​millió lakosú balkáni országban végre életerős civil társadalom is formálódik.

Címkép: Manol Pejkov