Fejleszthetjük Üzbegisztánt

Posted by

Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója hétfőn írta alá a szerződést Taskentben az üzbég állami Ipoteka Bank megvásárlásáról az ország pénzügyminiszterével és miniszterelnök-helyettesével. Miért fontos ez?Az Ipoteka az OTP első Európán kívüli felvásárlása. A bank az ötödik legnagyobb Üzbegisztánban, piaci részesedése 8,5 százalék, több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel és jelentős vállalati ügyfélkörrel rendelkezik. Az OTP régóta tervezi az Európán kívüli bankvásárlást, bár korábban például Vietnámról volt szó.

Miért vették meg? Csányi azt mondta, hogy nagy lehetőségnek tartják részvételüket az üzbég bankrendszer privatizációjában. Szerinte az országban megkezdett reformok alkalmat kínálnak arra, hogy új fejezetet nyissanak az OTP történetében. Az ár nem nyilvános, a Portfolio becslése szerint 100-140 milliárd forint körüli összegért vehették meg.

Előzmények: Orbán Viktor tavaly márciusi üzbegisztáni útján beszélt először az esetleges felvásárlásról, majd Szijjártó Péter jelentette be, hogy az OTP lehet az első külföldi bank, amely részt vehet az üzbég bankrendszer privatizációjában. Csányi rendszeresen megfordult Taskentben az utóbbi időben a Telex szerint, ahol “nagyon jó személyes kapcsolatokat alakított ki”.

Üzbegisztánmintegy 36 milliós lakosságával az ötven legnépesebb ország közé tartozik, ugyanakkor gazdasági teljesítménye így is alig harmada Magyarországénak. A EIU demokrácia-indexe alapján Üzbegisztán a 150. helyen áll 165 ország közül. Az autoriterként jellemzett országnál Belarusz és Kína is előrébb áll. A Freedom House szerint pár ügyben történt fejlődés az elmúlt években, de Üzbegisztán autoriter állam, ahol a “demokratizálódás kevés jele látszódik”.

Tágabb kontextus: az OTP Kelet-Európa egyik legnagyobb cége 16 millió ügyféllel, Üzbegisztán a 12. ország a portfóliójában. Bulgáriában piacvezető, Montenegróban és Szerbiában is a legnagyobb banknak számít. Üzbegisztánban továbbra is nézelődik a bank a Telex szerint, és a felvásárlás akár ugródeszka is lehet a térségbeli további bővüléshez.

Címkép: Csányi és partnerei Taskentben