Don Orbán de Vétó ismét győzött, vagy mégsem?

Posted by

Barthalas Zsuzsa

>Az EU hozta a szokásos formáját! Elő kellett adni a híres egyezzünk meg szépen, kössünk még szebben alkut és legyen mindenki boldog, vagy legalábbis tálalhassa úgy az övéinek otthon, hogy hú, de nagy sikert aratott, még akkor is, ha végül a szőlő mindenki szájában savanyú lett.
Mi történt tehát?
Addig-addig alkudoztak, egyezkedtek az uniós nagykövetek, míg Orbán vétójának elengedéséért cserébe (multicégek globális minimumadójának és Ukrajnának nyújtandó segélycsomag megtorpedózásáról kellett Putyin trójai falovának lemondania!) felpuhították a jogállamisági mechanizmus miatti pénzvisszatartást, azaz nem 65, hanem csak 55 százaléknyi EU-s forrás nem fog megérkezni a maffiaállam számlájára a haveroknak szétosztásra!
(És még a 9 százalékos társasági adót – Orbán ezt az iparűzésivel adta el nagyobbnak – is megtarthatta, mert így rá nem vonatkozik az a bizonyos globális minimumadó! Hát jól kupeckedik, vétózik, ugye-ugye?)
A beömlő EU-s forrás tehát most már nem 3000 milliárd, hanem “csak” 2600 milliárd forinttal lesz kevesebb. Lesz viszont egy ideig ellopható, betonba, térkőbe, felesleges luxusberuházásokba önthető pénz.
A soros cseh elnökség, akiknek ugye ezt az egész megállapodásosdit Orbánostól tető alá kellett hoznia, a hírt Megadeal  (mega egyezség)felkiáltással tették közzé a Twitteren!!
Orbánt ezzel ugyanis leszerelték és a covid utáni helyreállítási alaphoz ugyan szintén megkapta a zöld lámpát, de a 27 szuperfeltétellel elvileg végtelenségig húzhatják előtte a kifizetés mézesmadzagját, futhat a pénz után, ahogyan a lengyelek.
Persze az még inkább megtörténhet, hogy Don Orbán de Vétó szépen átveri az EU-t mindenféle lepapírozott vállalásokkal, felállított, de őhozzá bekötött, kézi vezérlésű antikorrupciós, pénzelosztó stb. intézményekkel, hatóságokkal stb. és az EU boldog lesz, hogy végre odaadhatja az EU fekete bárányának, kedvenc diktátorának azt a sok-sok milliárdot, amit már nagyon szeretne kifizetésként lekönyvelni.
Végül is Orbánt legalább így egy egzotikus, futószárra kötött homo despoticus- cleptocraticus-ként tudják mutogatni majd, mint egy olyan tagállami vezetőt, aki Lukasenka nyomdokába lépett, mégis sikerült ez EU-n belül tartani, mert bár Putyin ügynöke, de legalább visz egy kis keleti despotizmus színvilágot az unalmas, nyugati demokráciák világába.
Már csak azt nem értem, hogy Belarusz, vagy Szerbia miért nem az EU tagja, hiszen simán teljesítik az orbáni kritériumokat! Az EU boldogan várja hát új tagállami diktátorok színrelépését is, pénz van dögivel, alig várják, hogy a magyarhoz hasonló diktatúrák épülhessenek-szépülhessenek belőle! Ennek csak a még demokratikus EU-s tagállamok adófizető polgárai nem örülnek, de hát ők mit számítanak, hiszen csak a pénzüket herdálják el az EU bürokratái.