Matolcsy és a banánköztársaság

Posted by

Hadházy Ákos
>Soha nem gondoltam volna, hogy valaha meg kell védenem Matolcsy Györgyöt – és persze most is úgy hiszem, hogy olyan bűnöket követett el, amelyek miatt börtönben is ülhetne. Mégis, fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy az eheti őszinteségi rohamában SEMMI OLYAT NEM MONDOTT, HOGY A LAKOSSÁGI BANKBETÉTEK EINSTANDJÁT JAVASOLJA.
A jegybankelnök mondanivalóját csak szándékosan lehet félreérteni. Arról beszélt, hogy hatalmas mennyiségű lakossági megtakarítás van a bankokban (igaz), amire a bankok pofátlanul kevés kamatot fizetnek (igaz), amit a Fidesz rossz döntései miatta meglódult infláció épp megesz (igaz). Ezért érdemes lenne olyan programokat indítani, amelyekbe a lakosság értelmesen fektethetné be a pénzét – például energiahatékonysági beruházásokba, ami jó lenne a lakosságnak és a gazdaságnak is (igaz). Ezt úgy magyarázni, hogy a kormány a bankbetétek lenyúlására készül, tényleg hiba, és ha valaki nagy nyilvánosság előtt teszi, veszélyes és felelőtlen dolog is.
Az persze más kérdés, hogy igen, a magyar gazdaság összeomlóban van, leginkább a 12 évnyi lopás és gazdasági kontárkodás miatt. És igen, előbb-utóbb lesz olyan bank, amelyik össze fog omlani – erre legnagyobb esélye a felcsúti gázszerelő óriásbankjának van. Leginkább nem azért, mert ritkán jelent jót, ha egy hülye a fő tulajdonos, hanem mert ez a bank finanszírozza nyakló nélkül a NER-huszárok megkérdőjelezhető megtérülésű gigaberuházásait.
Végül: tegnap az is kiderült, miért jött rá Matolcsyra az őszinteségi roham. A kormány ugyanis a háború ürügyén teljesen magához vonta a költségvetés előkészítését és módosítását. Ez nem csak azt jelenti, hogy már a parlament sem gyakorolhatja a (látszólagos) ellenőrzési jogkörét, de az ún. költségvetési tanács sem vétózhatja meg a legnagyobb őrültséget sem. Utóbbi testületnek volt egyik tagja Matolcsy, aki így teljesen elvesztette a kontrollját a kormány gazdaságpolitikája felett. (Pedig egy normális országban így vagy úgy, de a kormánynak figyelnie kell a jegybank véleményére. És természetesen csak egy banánköztársaságban van olyan, hogy a kormány már névleg sem köteles a parlamenttel megszavaztatni a költségvetést.) (FB)

Címkép: Nagy Kriszta: Banánköztársaság (Kieselbach Galéria)