FUTBALL-VB: Afrikai csapat az elődöntőben

Posted by

Szekeres István
>Kataros blog, 11
>A világbajnokság negyeddöntője különleges történetet produkált. A döntőbe jutásért a címvédő franciáknak azzal a marokkói csapattal kell megküzdenie, amelyik az afrikai labdarúgás történetében elsőként jutott vb-elődöntőbe.
Ez így alakult ki:
Marokkó–Portugália 1–0 (1–0)
Franciaország–Anglia 2–1 (1–0)
Marokkó az F csoportból két győzelemmel és egy döntetlennel (Horvátország, 0–0) jutott tovább, majd az egyeneskieséses szakaszban hazaküldte a Pireneusi-félszigetre előbb a spanyolokat, majd most, a negyeddöntőben a portugálokat is. A csapat az eddigi öt mérkőzésén öt gólt szerzett, és mindössze – Kanada ellen – egyet kapott.
Ezúttal is szervezetten és fegyelmezetten védekezett, olykor nyolc emberrel alkotott áttörhetetlen falat a térfelén, a szerelések után pedig mutatósan hozta ki a labdát, mi több, azonnal támadásba ment át hosszú, pontos indításokkal is. Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy a játékosai technikásak, mesterien bánnak a labdával. A győztes gól a 42. percben született. Attijat Allah baloldali beadását a hihetetlenül magasra ugró Juszef en-Nesziri a hálóba fejelte. A kapujából késve kimozduló portugál kapus karja csak a csatár mellkasának a magasságáig ért fel.
A második félidőben Cristiano Ronaldo is pályára lépett, hiszen a kezdőcsapatban most sem kapott helyet. Megismétlem, amit korábbi blogomban, a portugál–svájci nyolcaddöntő kapcsán írtam: „A szigorú védekezéséről híres svájci válogatott ellen még 120 perces küzdelemre is számítani lehetett. Miért kellett volna kezdenie a 38. évében lévő sztárnak, aki az addigi katari vb-meccseket sem játszotta végig? Ugyanis – az erejét kímélendő – lecserélték. A rutinjára akkor lett volna szükség, ha mondjuk a 60. percben is 0–0 az eredmény, és még hosszabbítás is kinéz.” Egyes vélemények szerint ugyan a portugál kapitány frissíteni akarta a csapatát, azért hagyta ki ezúttal is a kezdőből Ronaldót, csakhogy ez nem életszerű, mert nem a világbajnokság a legalkalmasabb a koncepcióváltásra.
Ronaldo rutinja a 91. percben öltött testet: nagyszerűen játszott meg egy hosszú indítást, megcélozta a bal alsó sarkot, el is találta, csakhogy Bono kapus, aki a spanyolok elleni 11- es rúgásoknak is a hőse volt, bravúrosan hárítani tudott.
A portugálok – immár pánikban – elkezdték kapu elé ívelgetni a labdát, de a marokkóiak mindent hárítottak, sőt Abuhlal egy hosszú indítással egyedül lépett meg, és ha a messzire kifutó kapus mellett simán elviszi a labdát, belőhette volna a második gólt is, de lőtt, és a kapust találta el.
Már a 80-as években is várható volt afrikai vb-bravúr, de valami mindig közbejött. Ne felejtsük el, hogy az olimpiát 1996-ban Nigéria, majd 2000-ben Kamerun nyerte, azóta is érik a kontinens mostani sikere. Egyetlen lényeges változás történt az idén: míg az afrikai válogatottakat mindig európai edzők készítették fel, most az amúgy Franciaországban született, 47 éves marokkói Valid Regragui a szakvezető.
A francia–angol negyeddöntő igazi presztízsrangadó és a vb egyik legjobb meccse volt. A címvédő franciák a 17. percben megszerezték a vezetést Tchouaméni 20 méteres, remek találatával. Alaposan felpörögtek az angolok, folyamatosan rohamoztak, és alakítottak ki veszélyes helyzeteket. Ugyanúgy folytatták a második félidőben, mígnem Sakát nagy szóló közben felvágták, és a megítélt 11-est az angol csapat agyközpontja, Harry Kane magabiztosan küldte a kapu jobb oldalába, 1–1.
Most meg a franciák pörögtek fel, de az angolok is állták a sarat. A 78. percben ismét a címvédő szerzett vezetést: Griezmann beadásából Giroud fejelt a kapuba. A 84. percben viszont ismét 11-est kaptak az angolok – ezúttal a videóbíró közbenjárására… De Kane ezúttal a kapu fölé bombázott! És az angolok kiestek.
Ezen a napon két klasszis labdarúgó vonult le a pályáról sírva, Cristiano Ronaldo és Harry Kane. A szívem szakadt meg értük, és – gondolom – ezzel nem vagyok egyedül.
Az elődöntő műsora:
December 13., kedd, 20 óra: Argentína–Horvátország
December 14., szerda, 20 óra: Franciaország–Marokkó

Címkép: Harry Kane kihagyta a tizenegyest