A magyar állam felett védernyő van

Posted by

Bod Péter Ákos
>Régen megfogadtam (és jórészt be is tartottam), hogy nem kommentálom az MNB monetáris politikai döntéseit és vezetőinek megszólalásait Facebookon. (Az alapítványokba kivitt “jegybanki nyereség” nem monetáris politikai ügy, mégcsak nem is gazdasági, egészen más jogágazati ügy). Most azonban az elmúlt három napban elég sok időmet elvitte a sok felkérés és az arra adott rádiós, televíziós nyugtatás. Szóval: M. Gy. elnök úr gazdasági helyzetelemzése nagyrészt kvadrál az elemzői közösség helyzetértékelésével – a helyszín és az időpont megválasztása különös, de annak mozgatóit nem ismerem. Amit még ott mondott: a magyar polgárok zsebében tényleg sok a készpénz – ez ilyen inflációs időben éves 20 százalék értékvesztést jelent. Szóval helytálló a bankelnöki jótanács, hogy ne üljenek a bevarrt párnákon. Tényleg jobb, ha bankba teszik, állampapírba – bár így is vesztíthet a pénzük értéke, de nem annyit. A nyilatkozat szövegkörnyezete azonban elég szerencsétlen volt, mert a bíztatást megelőzte annak felemlítése, hogy a magyar állam pénzügyileg sérülékeny, a kormánypolitika hibás stb stb.
A következmények: most egymást jelentgetik fel a közélet szereplői rémhírkeltésért. Engem is faggatnak az államcsőd esélyeiről, újságírók, járókelők, de még szakmabeliek is. Államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi. Van az állam fölött védőernyő: a Nemzetközi Valutaalap, és ott az EU. Amíg hazánk az EU tagja, erős védelem alatt áll.
…Más: most olvasom, hogy Volner, aki a Huxit Párt alapítója (és felteszem, tagságának jelentős része) immár diplomataként képviseli a “nemzet érdekeket”. Nem is tudom, hogy jött ez most ide, de csak megakadt a szemem a híren. (FB)
Bod Péter Ákos, közgazdász, az MNB volt elnöke