A birodalom esztétikája

Posted by
Kardos András
>Üzenem azoknak az építészetesztétáknak, akiknek a mostani diktatúra bármely építménye (kiemelten a Zene Háza) kivívta a tetszését, hogy Arisztotelész őta tudjuk, Hegel nyomán pedig szinte megéljük, hogy a Birodalom Esztétikájának Elemei (BEEEEEE) mindig is Egyben nézendők, lévén a Birodalom maga a totalitás, Ílymódon a BEEEE egyes elemei csakis a nagy egész részeként vehetők figyelembe. Tehát a MOL székház nem önmagában álló gyertyaszál, hanem a birodalmi komplexum elementuma, miként a Kossuth-tér, A Városliget, a Szabadság-téri szoborborzalmak és így tovább.
A Birodalmi építészet szinte ordított már, hogy ne csak a város különböző pontjait, tereit tegyék tönkre, ne pusztán a Szabadság-hegy erdeit vágják ki szállodák és lakóparkok részére/számára, hanem legyen még mindehhez a Birodalom hm… Tornya is, melyből belátni az Egész Birodalmat, s melyre a nép, végre végre FElnézhet.
Állítólag Sztálin egyszer azt mondotta Zsdanovnak: nézd fiam, szólj az építész elvtársaknak, hogy Szibériában lakótelepek ezrei hirdessék fennen: A Birodalom él, élt és élni fog. Majd rezignáltan hozzátette: Zsdanov elvtárs, dehát a nép ezeket nem fogja látni, mert messze van. Mire Zsdanov esztéta így felelt: Semmi vész Sztálin elvtárs: Szibériát idetelepítjük Moszkvába, építünk egy százemeletes Toronyházat az életfogytosoknak, hogy egész életükben onnan kelljen bámulniuk a virágzó szovjet életet.
Zsdanov elvtárs másnap már se Zsdanov, se elvtárs nem volt.