Puma vagy pipa?

Posted by
Zöldi László

>A szentendrei Újnépszabadság.com-nál Kereszty András számít az írásaimra, a marosvásárhelyi ÚjHét.com-nál Ágoston Hugó. András kitűnő fényképekkel és karikatúrákkal nyomatékosítja a nyilvánosság témájú jegyzeteket. Hugó pedig kövéríti ama mondatokat, amelyeket fontosnak tart. Tegnap az atlétika reklámértékéről két futónő ürügyén tűnődtem.

A szentendrei barát és kolléga a világcsúcs-tartó Sydney McLaughlin fényképét közölte. A marosvásárhelyi szerkesztői megjegyzést fűzött a soraimhoz. Szöveg helyett egy fényképet Abby Steinerről. A szintén világbajnok USA feliratú trikóban látható, amelyet idén nyáron, a vébén viselt. Jobb válla alatt a pipás jel, a Nike emblémája. Vajon pontosítás vagy kiegészítés-é ez? Nos, Abby diák korában pipás holmikban futott, mert klubja, a Kentucky-i egyetem az amerikai Nike sportszer-gyárral szerződött. Ha pedig hazáját képviselte, ugyancsak pipás mezben feszített, elvégre az amerikai atlétikai szövetség is előnyben részesítette az amerikai Nike céget.

Igen ám, de a diploma megszerzése után Steinerrel évi kétmillió dolláros (nyolcszázmillió forintos) szerződést kötött a Puma. Vajon miért? Herzogenaurachban, a Nürnberg közeli városkában a két Dassler-fivér, Adolf és Rudolf 1924-ben alapította a cipőgyárat. Az 1936-os berlini olimpia kecsegtette őket kiugrással, vitatkoztak azonban arról, kinek ajánlják föl az „áramvonalas” futócipőjüket. Adi beérte volna azzal, hogy a Hitlert karlendítéssel üdvözlő német csapatnak. Rudi viszont megkörnyékezte Jesse Owens-t, a világ legjobb rövidtáv-futóját is. Ő nyert – a nácik által néger majomnak nevezett amerikai sprinterrel együtt.

A német sajtóban ma is vitáznak erről. Ha ugyanis Rudi tartott nagyobb távolságot a hatalomtól, a háború után vajon miért éppen őt tartóztatták le az amerikai megszállók? A lényeg mégis az, hogy 1948-ban kettévált a családi vállalkozás. Adi a becenevéből és a Dassler első három betűjéből megalapította az Adidas-t. Rudi a becenevéhez csapta a Dassler első két betűjét, és e Ruda-ból lett később a Puma, A 23 ezres kisváros egyik fele az Adidasnak dolgozik, a másik a gyorsaságáról híres vadállat jelével ellátott sportszereket gyártja.

A 330 milliós Egyesült Államokban 50 milliónyian futkároznak. A német Puma igyekszik néhány milliónyit lecsípni az amerikai Nike vásárlóiból. Ehhez kellett neki a kirakatba egy amerikai próbakisasszony, akinek reklámértékét aligha csökkenti, hogy kifehérlett a világbajnokság legjobb női rövidtávfutói közül.

 

Tíz mondat a sportról

 

Mi még sportoltunk. A maiak már pénzt keresnek. (Kassai Ervin kosárlabda-játékvezető, Nemzeti Sport, 1997. szeptember 21.)

A sportszereket ugyanannyi áfa terheli, mint a rumot. (Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Nemzeti Sport, 2003. december 22.)

Létezik a futball, és vannak egyéb érdektelen dolgok. Ezeket gyűjtőnéven sportnak hívjuk. (Puzsér Róbert publicista, Nemzeti Sport, 2012. május 27.)

Nálunk a vállalkozók adóikat nem a NAV-nak, hanem egyenesen a látványsportokba fizetik be. (Farkasházy Tivadar újságíró a TAO-ról, Hócipő, 2012. december 27.)

Az élsport a közpénz magánpénzzé változtatásának intézményesített és a közösség által ünnepelt eszköze. (Bálint Mátyás újságíró, Nemzeti Sport, 2015. január 17.)

Az élsportoló nem az egészséget, hanem az emberfelettit reklámozza. (Ceglédi Zoltán politológus, CZ.hu, 2015. augusztus 4.)

A profi sportot nézzük, az amatőrt csináljuk. (Kukorelly Endre költő, Népszava, 2019. január 11.)

Magyarországon előttem nem volt olyan játékos, aki ennyi pénzt mozgatott volna meg a sportágban. (Dzsudzsák Balázs idegenlégiós labdarúgó, Origo.hu, 2020. december 14.)

Miközben az állam busásan pénzelte a labdás csapatokat, aranyérmeket egyéni sportolók hoztak az olimpiáról. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2021. augusztus 7.)

A látvány-csapatsportok túlfinanszírozását a tokiói olimpia eredményei sem igazolták. (Szekeres István sportújságíró, Magyar Narancs, 2021. augusztus 12.)

Médianapló