Hazudtunk – a helyreigazítások blogja – újabb esetek

Posted by

Metropol – Mártha Imre ingatlanbirodalma

 2022. december 08. – Hazudtunk

5. napján „Legalább 50 milliárdos ingatlanbirodalmat rejteget a fővárosi közműcégek csúcsvezetője” címmel megjelent cikkének címével valótlanul állítottuk, hogy Mártha Imre legalább 50 milliárd forint vagyonnal rendelkezik.

Cikkünkben valótlanul állítottuk azt is, hogy Mártha Imre ellen három ügyben indult korábban büntetőeljárás. A valóság ezzel szemben az, hogy Mártha Imre ellen egyetlen ügyben sem indult büntetőeljárás.

Cikkünkben valótlanul állítottuk azt is, hogy Mártha Imre egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt és a Vitorlás Kikötő Zrt. aranyrészvényese. A valóság ezzel szemben az, hogy Mártha Imre és egy általa tulajdonolt gazdasági társaság a kikötőt tulajdonló cég részvényeinek 3,45 %-át tulajdonolja, Mártha Imrének a többi részvénytulajdonossal szemben semmilyen tulajdonosi előjoga, többletjoga nincsen, „aranyrészvénnyel” – mivel ilyen a Vitorlás Kikötő Zrt-ben nincs – Mártha Imre nem rendelkezik.

Cikkünkben valótlanul híreszteltük azt, hogy Mártha Imre egy magánnyomozó közreműködésével próbálja kideríteni, hogy ki lehet az, aki széles körben elérhetővé tette a fővárosi közműcégek dolgozói számára Mártha posztjait.

Napi.hu – Bukásra áll a kormány egyik látványprojektj

 2022. december 02. – Hazudtunk

 

A 2022. 07. 13. napján megjelent, Bukásra áll a kormány egyik látványprojektje című cikkünkben több tény nem felelt meg a valóságnak. A cikkben szereplő W-É-L Opera Konzorcium, a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Zrt. kérésére az alábbi helyreigazítást közöljük:

„Társaságaink rögzítik, hogy a Cikkben állítottakkal keltett hamis látszattal szemben az Operaház felújítása tárgyában a Megreridelő és Társaságaink között létrejött vállalkozási szerződés szerinti kivitelezési feladatainkat teljes mértékben teljesítettük, az elvégzett munkáka vonatkozó jogszabályi és szerződéses előírásoknak megfelelnek, az átadott munkákkal kapcsolatban a rendeltetésszerű használatot akadályozó hiba nem merült fel.

A Cikkben szereplő hamis színben feltüntetett tényállításokkal szemben nem tartozott Társaságaink szerződéses feladatai közé a Cikkben említett nézőtéri székek beszerzése.

A Cikkben szereplő valótlan állítással szemben az Operaház főlépcsője feletti mennyezet díszítése nem freskó, hanem úgynevezett tempera secco technológiával készült.

A Cikkben szereplő hamis színben feltüntetett tényállításokkal szemben a főlépcső feletti mennyezeti tempera secco beázása nem kezeletlen meghibásodás, annak kijavítására technológiai okokból nem került még sor, mert azt csak a fal teljes száradása után lehet elvégezni. Az ütemezett javítása a Magyar Állami Operaházzal egyeztetett időpontban, a fal teljes száradása után 2022.08.01.451 kerül megkezdésre.”

 

Ripost – Márki-Zay nekiesne a vidéki szülészeteknek, sürgősségi ellátásoknak

 2022. november 29. – Hazudtunk

A 2022. január 12. napján megjelent »Márki-Zay nekiesne a vidéki szülészeteknek, sürgősségi ellátásoknak« című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Márki-Zay Péter tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat, továbbá valótlanul állítottuk, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.

Magyar Narancs – Good Farming

Helyreigazítás a Varga Judit férje vette át azt a céget, amivel a kormány külföldi termőföldeket akart venni  című cikk miatt. A portálunkon 2022. október 27. napján megjelent “Varga Judit férje vette át azt a céget, amivel a kormány külföldi termőföldeket akart venni” című cikkünkben – Valótlanul állítottuk, hogy Magyar Péter, Varga Judit férje által vezetett Good Farming Kft.-t korábban külföldi termőföldek felvásárlására hozta volna létre a magyar állam. Valótlanul állítottuk, hogy Varja Judit férje olyan céget vett át, amivel a kormány külföldi termőföldeket akart átvenni. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Good Farming Kft. – melynek ügyvezetője Magyar Péter, Varga Judit igazságügyi miniszter férje lett – céljai között korábban sem szerepelt és jelenleg sem szerepel külföldi termőföldek vásárlása. A cikkben megfogalmazott állításainkkal szemben, a nyilvános céginformációs rendszerben is elérhető adatok szerint a Good Farming Kft. feladata vagyonkezelés. A hivatkozott társaság a Magyarországon bejegyzett és működő Gyulai Agrár Zrt.-ben megvásárolt tulajdoni részesedést kezeli. – Valótlanul állítottuk, hogy a Good Farming Kft. 2021 nyarán az államtól és az Eximbanktól 400 millió eurós keretet kapott földvásárlásra. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Kft. sem az államtól, sem az Eximbanktól nem kapott 400 millió eurót. A Good Farming Kft.-t 3.000.000,- Ft törzstőkével  az Európa Agrár- és Élelmiszeripari Magántőkealap alapította