FUTBALL-VB: bulvársírban a brazilok

Posted by

Szekeres István
> Kataros blog, 10
>Megkezdődtek a negyeddöntők a katari labdarúgó-világbajnokságon. A két pénteki meccs több mint öt óra hosszat láncolta tévéfotelhez a sportág híveit. Mindkettő 11-esekkel dőlt el.
Horvátország–Brazília 0–0, a hosszabbításban 1–1, a 11-esekben 4–2
Argentína–Hollandia 2–2, hosszabbítással, a 11-esekben 4–3
Az esélyek alapján brazil–argentin elődöntő következhetett volna, bár az előzetes elemzések a két európai ellenfelet sem írták le. Amikor aztán a brazilok kikaptak, már az lett a nagy kérdés: előfordulhat-e, hogy dél-amerikai csapat nem jut a legjobb négy közé?
Egy jó futball-vb mindvégig hordoz magában dilemmákat, s azokkal együtt széles amplitúdójú érzelemhullámzást.
Az argentinok végül beléptek az aranyút kapuján. Élvezhető, nyílt meccset játszottak, drámai fordulattal: már 2–0-ra vezettek, mígnem Wout Weghorst duplájával egyenlítettek a hollandok. Nem akárhogyan!… A 83. percben 9 méterről fejelt a jobb alsó sarokba a csatár, aki januárban 1.2 millió fontért szerződött az angol Burnley-be (igaz, azóta már a török Beşiktaş játékosa). A hátralévő hét perc aligha lett volna elég az egyenlítésre, de ez a ráadások vébéje, és a bíró itt is rengeteget rátett a 90 percre. Szó, ami szó, a 103. percben (!) Weghorst az ötösről ballal a bal alsó sarokba talált az elmélázó védők közül. Ő belőtte a maga 11-esét is a párbajban, azt viszont Argentína nyerte.

Ha a brazil–horvát találkozót szakmai górcső alá vesszük, az állapítható meg, hogy a dél- amerikai válogatott a helyzetei alapján akár 3–0-ra is nyerhetett volna, de a Dominik Livaković, a Dinamo Zagreb kapusa ihletett formában védett, a lehetetlent is hárította, miközben a horvátoknak a második félidő derekáig kaput eltaláló lövésük sem volt.
Szó se róla, van ilyen a futballban. A horvát csapat, csupa sokat próbált profival a soraiban, a szerkezetében és a stratégiájában is a játék megölésére rendezkedett be, és az kiválóan működött. De nem érdemtelenül jutott tovább!… A brazilok a 2×15 perces hosszabbításban végre megszerezték a vezetést Neymar káprázatos szlalomjával. Ekkor Zlatko Dalić szövetségi kapitány – miután veszteni valója már nem volt – csatárokat küldött be csereként. A 116. percben az egyikük, Orsić a 73. percben beállt Bruno
Petkovićhoz passzolt, aki 15 méterről rálőtte, a brazil kapus jó irányba mozdult, hogy hárítsa, de egy védőn megpattant a labda, és az ellenkező sarokban landolt.
Az egyenlítés lélektani előnyhöz juttatta a horvátokat: a brazilok összezuhantak, ők pedig mesterei a 11-es rúgásoknak. Végül azzal nyertek.
Az m4 Sport nézői eközben nem tudósítást, hanem propagandát kaptak a mérkőzés riporterétől. Bár ő is megállapította, hogy egymás után jöttek a brazil helyzetek, míg az ellenfél kaput sem talált, ötpercenként összegzett: milyen remekül játszanak a horvátok, ezzel szemben minden apróbb-nagyobb brazil hiba után pikirt, néha gúnyos megjegyzést tett. Így működik a propaganda, ezt a mindennapjainkban is átéljük: nem az a valóság, amit tapasztalsz, hanem amit mi mondunk… De ez az m4 Sport belső, szakmai ügye. Ismerve a bulvársajtó természetét, várható volt a tragikus vesztes, a brazil válogatott ellen, sértett hiúságból eredő, becsmérlő gyalázkodásözön. Meg is jött a brazil és a nemzetközi sajtóban. (Teszem hozzá, a magyar sem kivétel.)
Lemondott a brazil szövetségi kapitány – zengik a hangzatos címek. Pedig Tite (eredeti nevén Adenor Leonardo Bacchi) már vagy két éve bejelentette, hogy a vb után búcsúzik posztjától. Nagyképűséggel vádolják a katari vb-küldöttséget, mert a világbajnoki címet tűzte ki célként. De korábban meg kishitűséggel, amikor simán kiestek.
Tudjuk, sírni csak a győztesnek szabad. Én azonban kicsit a Nagy Vesztest siratom…
De főleg a labdarúgást.

 Címkép: Horvátok a gyepen