Vihar és sártenger Lisszabon egész területén

Posted by

Egy halálos áldozat, száz ember kitelepítve és több ezer eurós károk

>Molnár Mari
>Lisszabon

Egy ember meghalt, további száz ember kitelepítve, egy – engedély nélkül épített – viskó Amadora-ban
pedig ledőlt, szó szerint elmosta az eső: ezek a legjelentősebb károk csak Lisszabonban a tegnapi éjjeli
vihar következtében.
A belváros és a külváros tengerszinthez közeli területei elúsztak, eláztak, az üzletek, lakóingatlanok tele
vízzel, s egy halálos áldozata a is volt Lisszabon külterületén, a tengerszínt alatt fekvő részen.
Morreu fundadora do Grupo Coral Infantil de Carcavelos - O Correio da LinhaDona MariaOdete, akinek az algési piac mögött, az Egészségház mellett volt a fodrász-szalonja és a pincében a
lakása, már nem tudott kimenekülni a hirtelen betörő víz elől. Az idős asszony az ágyhoz kötött férjével
élt Algés belvárosában, amikor tegnap éjjel leszakadt az ég és perceken belül térdmagasságig érő víz
lepte el Algés alsóvárosi részét. A férjét még kimenekítették, de a 75 éves feleség, aki a beteg férjét ápolta, már nem tudott megmenekülni.
Korábban hat évig éltem egy utcával feljebb, ma voltam ott, sokkolt a látvány, s hálát adtam az égnek,
hogy tavaly elköltöztünk: az én kis piros Fiat Cinquecentom (C500) biztos, hogy együtt úszott volna a
többi autóval. Ma délután kettőkör a tűzoltóság még mindig az alsóbb részekről próbálta kiszivattyúzni a
vizet a lakásokból, éttermekből, üzletekből. Tegnap éjfélkor rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, ahol
hivatalosan is közölték: az idős asszonyt nem sikerült kimenekíteni a pincéből, életét veszítette.
Lisszabon észak-nyugati részén, Amadora városrészben is komoly károkat okozott az eső, egy hegyoldara – engedély nélkül – épített viskót a víz szó szerint el is mosott. Loures városrészben (nem messze a repülőtértől) még ennél is rosszabb volt a helyzet: száz lakót ki is kellett telepíteni az otthonából, mert a víz olyan magasan hömpölygött, hogy sokan a házuk tetejére menekültek az ár elől. Volt ott vízben elakadt mentőautó és rendőrjármű egyaránt, a kocsik úsztak az embermagasságig felgyülemlett vízben.

A belvárosban, Lisszabon folyóparti részén, a Rossio-nál, a Nemzeti Színház háta mögött szintén a víz volt az úr: az autókat a főutcán és mellékutcán sodorta a víz, nem messze innen Alcantara városrészben pedig az egyik leghíresebb tengeri étterem is elúszott, hajnal kettőig próbálták takarítani és szivattyúzni a vizet az étteremben. Carlos Moedas, a helyi polgármester tegnap reggel óta járja a város különböző területeit, hogy felmérjék a károkat. Itt több mint 20 helyen kellett kimenekíteni a lakosságot és védeni az üzleteket és éttermeket. (Múlt hónapban egyébként a tornádó vitte el sok ház tetejét itt, és szintén úsztak az autók a derékmagasságban hömpölygő vízben).

Volt olyan idős onkológiai beteg, aki 7 órát rekedt a mentőautóban a vihar miatt. Hozzáteszem, a kórházak se úszták meg, több helyen itt is derékig érő víz lepte el az alagsori részeket, komoly károkat okozva. Lisszabon belső területein, ahol több aluljárót mosott el a víz, még a rendőrségi vizimentőknek és búvároknak is be kellett avatkozniuk: az egyik aluljáróban – a belvárost több alagút szeli át, ezzel tehermentesítve a forgalmat – pedig egy autó rekedt, szerencsére az utasok ki tudtak menekülni. Szerda éjjel a körgyűrün pedig szabályos pánik lett úrrá az autósok között, ugyanis az erős vihar percek alatt úszómedencét csinált az autópályából, többen a forgalommal szemben próbáltak elmenekülni. Lisszabontól télre, Setúbalban 39 helyre riasztották a tűzoltókat, délen, Algarve régióban, Faro-n tíz helyen mentett a katasztrófavédelem. Összesen több mint kétezer riasztás volt Portugália területén, ennek a fele Lisszabonban volt. A katasztrófavédelem vezetője, André Fernandes arra kérte a lakosságot: maradjanak otthon és figyeljék a híreket. A következő napokra ugyanis még durvább időt jósolnak, este hat óra óta zuhog az eső. Emellett még a háborgó Atlanti-óceánon is komoly viharok várhatóak a meteorológiai intézet jelentése szerint, amelyek szintén veszélyeztetik a partmenti lakosságot. Mivel az ország nyugati, északi és déli „szomszédja” az óceán, lehet a java még csak most jön.