Matolcsy azt is mondta, hogy a lakosság és az üzleti szféra finanszírozhatná a csődöt?

Posted by

Iván Gizella
>Na ez hamar kiderült. Már ha hinni lehet Kocsis Máté Fidesz frakcióvezetőnek. Mert ha lehet, akkor az az igazság, a jegybankelnök bizony bosszúálló. Hiszen a hír az, hogy a jegybank meg szerette volna hosszabbítani az elnöke mandátumát, de ahhoz törvényt kellene módosítani, a Fidesz és a kormány azonban erre nem hajlandó.
Szóval ennyire egyszerű a helyzet, s az ok, amitől egy ember, nevezetesen a jegybankelnök elkezd őszintén beszélni a néphez.
De az őszinteségi rohamnak lett is eredménye, mégpedig igen gyorsan. Mert nekem senki ne mondja azt, hogy azután, hogy Matolcsy György jegybankelnök erőteljesen kikelt az ársapka alkalmazása ellen, s a jónép megtudta, az is oka az áldatlan állapotoknak és a katasztrofális gazdasági helyzetnek, másnap azonnali hatállyal be is jelentik, hogy a benzinár-sapkát leveszik az üzemanyagokról.
Már a bejelentés is fura volt, este fél tizenegykor tartott sajtótájékoztatót a MOL vezére és Gulyás Gergely miniszter. Persze aki kicsit is gondolkodott, azonnal tudta, a benzinár lesz a téma, s azért tették meg a bejelentést ilyen későn és azonnali indulással, hogy elkerüljék a benzinkutak rohamát.
Megvan tehát a kormányzati karácsonyi ajándék. Mert ahogy drágul a benzin, úgy drágul majd megint minden a szállítástól kezdve.
No de ha ennyire elkezd hallgatni a kormány a jegybank vezérre, akkor más változás is lesz itt, hiszen Matolcsy azt is mondta, a lakossági megtakarításokat kell bevonni az államadósság finanszírozásba. Akkor viszont már tényleg nagy a baj. Ezt mondta, szó szerint. „Képzeljük el, hogy 20 000 milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban és nem tudom, dobozokban otthon, és mondjuk, 12 000 milliárd
forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot persze most eszi, rágja, harapja az infláció, de fel lehetne használni, ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, például élelmiszeripari termelékenységi programokra, akkor megmozdítanánk ezt a pénzt. Most
nagyjából ugyanennyi pénz van az üzleti szektor szereplőinél, likviditási tartalékolás van. A magyar üzleti szektor 20 ezer milliárd forintot tartalékol helyesen egyfelől a nehezebb időkre, ezek a nehezebb idők itt vannak, és ezt a 20 ezer milliárd forintot is meg lehetne mozdítani ugyanilyen kormányzati programokkal.”
Hogy ezt milyen formában képzelte el megvalósítani, azt nem tudom, de lehet a részletek kidolgozását már nem is tőle fogják kérni. Bár ahogy a bizottsági ülésen mondta, a jegybank letett
egy több pontos javaslatot a kilábalásra.
Annyi azonban bizonyos, hogy tegnap este tizenegy órától még rosszabb napok jönnek. Lehet, hogy egy hónap, kettő és helyreáll a kutakon a régi helyzet és ismét lesz benzin, de hogy tisztább lesz a levegő, mert kevesebb autó fut majd az utakon az is biztos. Szóval nézzük a jó oldalát a dolgoknak.
Most hirtelen más nem jut eszembe, csak a klasszikus mondata a miniszterelnöknek, boldog karácsonyt!

Címkép: Marabu – lakossági finanszírozás