Sár

Posted by

Tamás Ervin
>A jegybank elnöke a kormány kommunikációjával már hónapok óta szembemegy,  unortodox nyilatkozatokban van már rutinja, ám kritikája egyre erősödött. Tegnap viszont teljes gázzal ütközött azzal, amit Orbánék állítanak: elhibázott a gazdaságpolitika, nem igaz az, hogy a háború okozza az inflációt, azonnal ki kell vezetni az úgynevezett ársapkákat, hiba a sok kamatstop, mert ezek következményei deformálják a piacot. Ha az ellenzéknek is olyan lehengerlő propaganda állna rendelkezésére, mint évek óta a Fidesznek, Őszödre emlékezhetnének. Az igazán aljas, de a hatalomra jellemző, meglehetősen aljas munka azonban itt lepleződhetett le, már akik még képesek elfogulatlannak lenni. A Világgazdaság, amelyet szintén meghódítottak a talpnyalók, hirtelen bátorságot és exkluzív információt vett magához és névtelenül bizalmas hírrel örvendeztette meg olvasóit: mindez azért történt, mert Matolcsy megsértődött – a Fidesz-frakció ugyanis nem ment bele abba, hogy élete végéig, de legalább 2036-ig Orbán jobb keze (a főnök nevezte így) a helyén maradhasson.

     Ismerős a mechanizmus: azonnal dezavuálni azt, aki kilóg a sorból. Amennyiben igaz az értesülés, az jól mutatja, hogyan gondolkodnak a kormányfő brigadérosai. Örökjogban – és a buzgón bólogatók, ezt már-már meg is kapják, hiszen a függetlennek hitt szervezetek vezetői megbízatása extrém határidőkre szól. Matolcsy – legalábbis, ha a hír helyt álló – joggal gondolhatta, hogy beiratkozna ebbe a körbe. Másik oldalról: a Fidesz-frakció olyan gyülekezet, hogy önszántából egy legyet sem mer lecsapni, tehát Orbán vehette le a kezét Matolcsyról. Aki pedig a bennfentesség peremén hall ezt-azt, sejti, hogy mind Varga Mihály, mint pedig az újdonsült közgazdász sztár, Nagy Márton nincs túl jó viszonyban Matolcsyval, a jegybank-elnök szemét csípi ez utóbbi túlmozgása.

     A gusztustalan csetepaté nemzette tehát a frenetikus értesülést, semmi más. Bejárja az egész sajtót, száll lapról-lapra. Közben napról-napra nő a sár, sajnos nem csak a közéletben, hanem a mindennapok bekötőútjain is. (Jelen online)

Ui: az MNB szerint a hír nem igaz, azonnali helyreigazítást kér.