Másvilág

Posted by
Iván Gizella
>Mióta meghallgattam Matolcsy jegybankelnök öszödi beszédét, azóta azon töröm a fejem, ez egyeztetett őszinteségi roham volt, vagy egyfajta eróziót akar elindítani a neren belül. Egyelőre nem tudok rájönni, de gyanítom, a bankelnök egyre inkább úgy érzi, nála a bölcsek köve. Azért gondolom ezt, mert a covid járvány kitörése óta gyakrabban szólalt meg kritikus hangon, s a színfalak előtt is úgy tűnt, sok vitája van a pénzügyminiszterrel. Na mostantól gondolom a miniszterelnök sem fogja a keblére ölelni. Hiszen minden kormányzati hazugságot egy rövid beszédben, pillanatok alatt megcáfolt, s ez, tulajdonképpen a ner filozófia – miszerint minden szép és minden jó, mi vagyunk a tökéletesek -, földbe döngölése volt.
Beszédéből egyértelműen kiderült, nem a szankciók, nem Brüsszel, nem Soros, nem a háború, hanem a hibás kormányzati gazdaságpolitika miatt van bajban az ország. A sorozatos rossz döntések sodorták válságközeli helyzetbe az országot.
Szóval akkor most nem előre megyünk, hanem hátra?
Akkor, hogy is van az miniszterelnök úr, hogy mi vagyunk Európa megmentői, mi vagyunk a példa az unióban, s nálunk minden rendben van? S hogy hanyatlik a nyugat? Elhiszi ezt még valaki? És azért fáznak az iskolákban a gyerekek és tanárok, s azért fagyoskodnak a közintézményekben, mert olyan jól tetszettek kezelni a gazdaságot? Érdemes volt az oroszokhoz dörgölőzni? Érdemes kurucot játszani az unióban? Érdemes volt egy nemzetet páriává tenni a dacoskodás és akadékoskodás miatt?
Megmondom egyenesen, Matolcsy ezzel a beszéddel – de csak ezzel – egy picikét belopta magát a szívembe. Mert lehet, a helyzete, függetlensége miatt nem is kellett nagy bátorság hozzá, de talán elindíthat valamit a kormányon-, vagy a Fideszen belül. Képes vagyok azt hinni, azokhoz szólt, akik értik mit akar. Váltást. De hogy gazdaságit, vagy politikait, azt csak ő tudná megmondani.
Talán vannak még józanul gondolkodó emberek az irányítók között, ha kevesen is, s előbb, vagy utóbb csak rájönnek, nem minden, ha tele a zsebük, az országra is gondolni kell. Kellene. De tudom, a végtelenségig naiv vagyok. Hiszen a Várból, a Karmelita kolostorból, vagy a sminkszobából egészen másnak látszik a világ, mint ahogy kinéz valójában.