FUTBALL-VB: Labdabűvölés Pelé-módra

Posted by

Szekeres István
>Kataros blog. 8.

>Aggasztó hírek keringenek a háromszoros világbajnok, a 82 éves brazil Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé egészségi állapotáról. Minden idők egyik legkiválóbb labdarúgója a róla szóló információkkal került a katari vb hírözönébe – úgy is, hogy a kórházból üzent, biztatta a mai utódokat. Gondolom, sokunkban él a látvány a filmből, amely az 1958-as, svédországi világbajnokság döntőjét örökítette meg. A brazilok a stockholmi Råsunda Stadionban 5:2-re győztek a házigazda válogatott ellen. Az akkor 17 éves Pelé lőtte a második gólt, és az ugyanolyan emblematikus képsor a sportág történelmében, mint Puskás úgynevezett visszahúzós gólja a Wembleyben, az angolok elleni 6:3-on. Mit is mutatott be egykoron a brazil ifjú? A rátámadó védő felett átemelte a labdát, és mielőtt az földet ért volna, kapásból a kapuba vágta.

Ezt az üzenetet vette a tegnap esti nyolcaddöntőben – a dél-koreaiak ellen – Richarlison, aki a brazilok harmadik gólját szerezte: úgy kígyózott át a védők között, hogy a fején háromszor táncoltatta meg a labdát, majd előrehaladtában lábbal is dekázott vele, mielőtt a kapuba küldte. A 25 esztendős Tottenham-csatár, Richarlison de Andrade most lett a brazil válogatott egyik hőse, egyben nagy mutatványosa. A csoportkörben a szerbek ellen ő lőtte mind a két gólt, és a második – a félfordulatból, ollózva szerzett – látványnak is szenzációs volt. Mindez nyilván nincs semmi összefüggésben azzal a most napvilágot látott nyilatkozattal, amelyet Pelé lánya adott a papa állapotáról: „Nincs semmilyen gépre kötve, egy egyszerű szobában tartják megfigyelés alatt, nincs veszélyben, nincsenek fájdalmai és igazságtalan azonnal arról beszélni, hogy végső stádiumban van.”

Részemről pedig helytelen lenne mellőzni a katari vb aktuális tényeit…

A tegnapi nyolcaddöntőkben:
Horvátország–Japán 1–1, hosszabbítás után, a 11-esekben: 3–1
Brazília–Dél-Korea 4–1 (4–0)

A brazilok gáláztak, erős ellenféllel szemben arattak látványos győzelmet. Ráadásul a sérülése után visszatért Neymar, és ő lőtte a második gólt, 11-esből. Japánnak pedig éppen a 11-esekkel gyűlt meg a baja, bár véleményem szerint a rendes játékidőben + a hosszabbításban közelebb állt a továbbjutáshoz, mint a horvátok. Remek csapatuk van, gyors, technikás, összeszokott. De hát a sorsdöntő 11-esek nem futballról, hanem lelki tényezőkről szólnak. (Csak egy apró megjegyzés: nem minden nyelvben található meg két kifejezés, mint a magyarban: 11-es és büntető. A továbbjutásról szóló 11-eseket viszont hiba büntetőpárbajnak nevezni, hiszen büntetőt szabálytalanságért ítélnek.)
A horvát és a brazil válogatott jutott a negyeddöntőbe – az angol, az argentin, a francia és a holland mellé. A sorozat ma zárul, 16 órától Marokkó–Spanyolország, illetve 20 órától Portugália–Svájc mérkőzéssel.

Címkép: Brazil szamba