Izzó Dél-Afrika

Posted by

Korniss Péter tart tárlatvezetést a Mai Manó Ház Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításán, december 8-án, csütörtökön, 18.00 órakor

Nem minden fotóriporter olyan szerencsés — írta Korniss Péter   , mint a Dél-Afrikában dolgozó, észt származású fotográfus, Juhan Kuus. Halála után szülőhazája fővárosában, Tallinban, dokumentarista fotó központ jött létre, amely a nevét viseli, és ahol életművét gondozzák. Ennek a fotóközpontnak a jóvoltából ismerkedhetünk meg Magyarországon is Juhan Kuus munkásságával. Nagyon fiatalon, már tizenhét évesen fotóriporterként kezdett dolgozni. Érzékeny és vállalkozó szellemű fotográfus lévén, hamar Dél-Afrikában, az események sűrűjében találta magát, ahol aztán évtizedeket töltött. Tartotta magát a híres Robert Capa mondáshoz, miszerint, ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel. Nos, Juhan Kuus, mint képei tanúsítják, közel volt, sőt életveszélyesen közel, méghozzá azokban az évtizedekben, amikor Afrika déli része izzott és forrongott a faji megkülönböztetés okozta társadalmi feszültségektől.

Juhan Kuus tudta, hogy amit fényképez, az történelem lesz – és hitt a dokumentarista fotó erejében. Igaza lett!

Munkássága páratlan és megrendítő élmény, mint ez a kiállítása a Mai Manó Házban tanúsítja.

Korniss Péter

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter több évtizedig a Nők Lapja fotóriportereként és képszerkesztőjeként dolgozott. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – December 8. A résztvevők száma maximum harminc fő. A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A kiállítás 2023. január 15-ig tekinthető meg

Címkép: Juhan Kuus fotója