FUTBALL-VB: Holland–argentin negyeddöntő

Posted by
Szekeres István
Kataros blog 6.
>Szombaton két mérkőzéssel megkezdődött a nyolcaddöntő a katari labdarúgó-világbajnokságon.
Az eredmények:
Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)
Argentína–Ausztrália 2–1 (1–0)
Nem született meglepetés, az első negyeddöntőt Hollandia és Argentína válogatottja vívja.
A holland iskola tipikus góljaival kerültek kétgólos hátrányba az amerikaiak. A 10. percben, majd az első félidő első ráadás percében Dumfries húzott el az alapvonalig, onnan lőtte a labdát vissza, a 16-oson belülre tudatosan érkező társ lábára, aki (előbb Depay, majd Blind) futtából bombázott a jobb alsó sarokba. A két remek villanást leszámítva az amerikai csapat „meccsben volt”, egyenrangúan harcolt a mezőnyben, gyors, egyérintős futballt játszott.
A mérkőzés kommentátorának a közvetítésében nem ez jött le… Természetesen nem akarom a személyében megbántani, de ő is az általánosnak mondható prekoncepcióval kezelte a találkozót. A nagy hagyományokkal bíró, esélyesebb holland csapat minden megmozdulását jónak, nagyon jónak, illetve nagyszerűnek értékelte, miközben minden amerikai próbálkozásból azt emelte ki, hogy mi volt benne a rossz. Ha az ő értékítéletét követte volna az eredmény, a hollandok akár öt góllal is vezethettek volna a félidőben.
Ugyanolyan egyoldalú volt a közvetítése, mint amilyenek a meccsek közé erőltetett egyperces politikai híreké.
A második félidő 1–1-re végződött. Az amerikaiak találtak egy szépítő gólt: Wright sarkán megpattant és gellert kapott a labda, majd védhetetlenül hullott a felső sarokba. A mérkőzés sorsa a 81. percben dőlt el: a mérkőzés hőse, a két gólpasszt jegyző Denzel Dumpfries bombagóllal vette be az amerikai kaput.
Nézhető, élvezhető meccset láttunk.
A másik nyolcaddöntő, az argentin–ausztrál is jelentős összecsapás volt. Az ausztrál válogatott, a Socceroos 2006 után másodszor jutott a vébé nyolcaddöntőjébe. Ez sportágtörténelmi esemény, hiszen a földrésznyi ország földrajzi elszigeteltségében évtizedeken keresztül belterjes volt a labdarúgás fejlődése. Elsőként 1974-ben jutott el világbajnokságra a válogatottja.
Az azt követő időszak egyik kiemelkedő szakembere Árok Ferenc volt. Az újvidéki edző (és sportújságíró; Magyar Szó) több klubcsapattal dolgozott, majd 1983-89 között ausztrál szövetségi kapitány volt. A válogatott 1988-ban 4-1-re legyőzte a regnáló világbajnok Argentínát. (Személyes közelség: Árok 2018-ban kapta meg a magyar sportújságíró-szövetség Életmű-díját, ugyanazon az ünnepségen jómagam is.) Árok Ferenc emlékét ma is ápolja az ausztrál labdarúgás; tavaly, 89 éves korában vitte el a járvány.
Noha most Katarban az argentin csapat fölénye egyértelmű volt, leszögezhetjük, hogy az ausztrálok felnőttek a feladathoz, az eredmény miatt nincs okuk szégyenkezni. A 35. percben nem kisebb egyéniség, mint Messi talált a kapujukba: jellegzetes módon, védelmi gyűrűből, remek cselek után, 14 méterről. A második, immár végzetes gól az ausztrál kapus hibájából született: késlekedett a labda továbbításával, az argentinok eredményesen letámadták, és Álvareznek már csak az üres kapuba kellett gurítania. Az ausztrálok a 77. percben szépítettek: Goodwin lövésére a kapus jó irányba indult el, a labda azonban Fernandez lábáról a másik oldalon érkezett a hálóba, öngól.
Ma 16 órakor Franciaország–Lengyelország, 20 órakor pedig Anglia–Szenegál a nyolcaddöntőben.
A további program:
Hétfő
16.00: Japán–Horvátország
20.00: Brazília–Dél-Korea
Kedd
16.00: Marokkó–Spanyolország

20.00: Portugália–Svájc

Címkép: Árok Ferenc, korábbi ausztrál szövetségi kapitány