Az Asraf Marván sztori, avagy Izrael mentőangyala

Posted by

Uri Bar-Joseph

>Nehéz elhinni, pedig igaz: Asraf Marván, Nasszer egyiptomi elnök veje és a következő elnök, Szadat legbizalmasabb tanácsadója izraeli kém volt „Angyal” fedőnév alatt. Különös jelentősége lett mindennek a drámai 1973-as arab–izraeli háború idején, ugyanis Egyiptom legféltettebb támadási tervei azonnal az izraeli titkosszolgálathoz kerültek. Ennek is megvolt a szerepe abban, hogy Izraelnek sikerült megfordítania a háború menetét, amely elsöprő erejű egyiptomi támadással indult.
Különös, de Marvánnak hosszú évtizedeken át sikerült elkerülnie az egyiptomi titkosszolgálat figyelmét. Utolsó éveiben luxuskörülmények között élt, majd élete 2007-ben váratlanul véget ért, amikor eddig nem tisztázott körülmények között kizuhant londoni, negyedik emeleti lakása erkélyéről.
Halála után apránként kezdenek a felszínre kerülni életének eddig homályban lévő részletei. Az elérhető források részletes elemzésén és a kulcsszereplőkkel készült interjúkon alapuló Izrael mentőangyala című könyvem az első átfogó híradás a 20. század egyik legnagyobb kémtörténetéről. Kiderül belőle többek között, hogy Marván kémmúltját nem más leplezte le, mint az izraeli katonai hírszerzés vezetője, és hogy hogyan használták fel az általa adott információkat − sokszor meglepően nem úgy, mint ahogyan várnánk. E letehetetlen könyv elolvasása után már nem tudunk úgy tekinteni a mi életünkre is nagy hatást gyakorló közel-keleti térség történéseire, mint korábban. (Akadémiai Kiadó)

„Asraf Marván volt a legértékesebb hírforrás, akit a Moszad valaha is beszervezett. Uri Bar-Joseph lebilincselő könyve pontos és megbízható beszámoló a 20. század egyik legfontosabb kémjének életútjáról.Zvi Zamir vezérőrnagy, a Moszad korábbi vezetője (1968–1974)

 

Film készült Ashraf Marvánról. A The Angelben (Az angyalban) az a legjobb, hogy a történelmet az emberi dilemmák szemszögéből követjük. Kritika.

Már egyáltalán nem újdonság, mennyire belehúzott az utóbbi években a Netflix, és hogy ontja magából a saját gyártású sorozatokat és filmeket a szolgálató.A The Angel alighanem ilyen film lesz. Eleve homályos a címe (a Roger Moore-féle sorozat, vagy a szintén Simon Templarról szóló Val Kilmer-film biztosan sokaknak jut majd eszébe), olyan sztorit jár körül (az arab–izraeli konfliktust), ami valószínűleg nem kelti fel annyi ember figyelmét, mint a kolumbiai drogbáró kalandja. Mindezzel együtt Ariel Vromen filmje pont olyan lett, mint a sztori, amit bemutat: csavaros, feszült, és helyenként egészen sötét.
Bár a The Angel Gamal Abdel-Nasszer egyiptomi elnök regnálásának idején veszi fel a fonalat, valójában mégsem történelmi filmet kapunk. Pontosabban: a történelmet látjuk, csak éppen nem a vezetők szemszögéből, nem az elnöki rezidencia és a repülőgép utasteréből, hanem a 20. század egyik legizgalmasabb ügynöke, Ashraf Marván szemszögéből. Akinek nem mond semmit Marván neve, valószínűleg nincs egyedül: az egyiptomi születésű férfiról csak a 2000-es évek elején derült ki, hogy az izraeli titkosszolgálatnak jelentett, miközben magas pozíciót töltött be az egyiptomi kormányban. Történt mindez a térség egyik legforróbb időszakában, az 1973-as jóm kippuri háború idején.

A Moszadnál csak Angyalnak nevezett Ashraf Marván sztoriját meséli tehát a The Angel, és igazából az jár a legjobban, aki korábban semmit nem hallott a kémről. Mert annak tényleg olyan a film, mint a legjobb kémsztorik: a brit egyetemek világából ugrunk Egyiptomba, majd az izraeli beszervezés idejére, és közben folyton érezzük a feszültséget, ami vibrál a levegőben, amikor Marván játssza a saját játékát, amit vélhetőleg eleinte szimpla bosszú vezérelt. A férfi Nasszer veje volt, de az egyiptomi vezető soha nem ismerte el, és kapacitálta a lányát, Monát, hogy váljon el Marvától. A férfi éppen emiatt ment el először egy telefonfülkéhez, hogy bejelentkezzen Izraelhez. Ha pedig ez még nem lenne elég, Marvánnak sikerült elérnie, hogy mind Izraelben, mind Egyiptomban nemzeti hős legyen. Mégsem az a legjobb a The Angelben, hogy elmondja ezt a kevéssé ismert történetet. Hiába nem történelmi film ugyanis ez, látjuk, hogyan alakul az arab–izraeli konfliktus, mi történik az országgal Nasszer halála után, és közben egy kémsztori is kibomlik a képernyőn. Egyedül arra nehéz magyarázatot találni, hogy miért ott fejezik be a filmet, ahol. Ashraf Marván halála ugyanis csak említés szintjén szerepel a The Angelben, pedig az legalább olyan érdekes, mint az élete: a férfi 2007-ben zuhant ki londoni lakásának erkélyéről. Bár a halál oka hivatalosan öngyilkosság, ezt nagyon sokan megkérdőjelezik, és úgy vélik, Izrael vagy Egyiptom titkosszolgálatának emberei végeztek Ashraf Marvánnal.

Címkép: Nasszer elnök Mona Szadattal és Asraf Marvánnal esküvőjükkor