Novák Katalin aláírta az ANTI-szociális törvényt, majd hátrányos helyzetű gyerekekhez látogatott

Posted by

Novák Katalin államfő, miután szerencsésen visszatért kijevi útjáról, hozta a kötelezőt, és első intézkedései egyikeként aláírta a sokak által vitatott szociális törvényt. Hiába volt a tiltakozás, hiába kérték magánemberek és civil szervezetek, hogy ne írja alá, az államfőnek nem volt kifogása a törvény ellen, érdemesnek találta arra, hogy életbe lépjen. Novák államfő nem sokkal ezután a zánkai Erzsébet táborba látogatott, ahol – amint az a közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül – a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel karácsonyfát díszített, mézeskalácsot készített és még korcsolyáztak is.

Amint arról néhány nappal ezelőtt a Hírklikk is beszámolt, befejeződött az államfő rezidenciájának felújítása, így nincs akadálya annak, hogy Novák Katalin beköltözhessen a 278 millió forintért megszépített villába, amely a szokásos helyiségeken kívül mozi- és zeneszobát, valamint egy sminkszobát is magában foglal. Az szintén mostani hír, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közbeszerzési eljárás keretében 12 gépkocsi vásárlására írt ki tendert, összesen mintegy 185 millió forint értékben. Ezek között van egy új felső középkategóriájú személygépkocsi (nettó ára 20 708 781 forint), egy darab új felső középkategóriás terepjáró személygépkocsi (nettó 17 903 742 forintért), öt darab új középkategóriás, kizárólag elektromos meghajtású személygépkocsi (áruk összesen nettó 92 447 858 forint), négy új alsó középkategóriás gépkocsi (nettó 38 162 097 Ft), és egy hét üléses tárgyalóbusz – nettó 16 546 060 forintért.

Mindezek a költések persze függetlenek attól, hogy az államfő aláírta a szociális törvényt, amelynek lényege, hogy az állam gyakorlatilag kivonul a szociális ellátásból. Mindez azt jelenti, hogy ettől kezdve, aki tud, gondoskodjon magáról, vagy, ha az állapota miatt nem képes erre, akkor a családja köteles gondoskodni róla. Ha a családja sincs ebben a helyzetben – például, mert az illetőnek nincs családja, vagy olyan családban él, amely maga is segítségre szorul – akkor következhetnek az önkormányzatok, majd a karitatív szervezetek és az egyházak, végül, ha minden kötél szakad, az állam is tehet valamit a rászorulóért. Ezt a törvényt írta alá a nemrégiben még családügyi miniszterként dolgozó, szociális érzékenységét gyakorta hirdető Novák Katalin. Előtte nyilván alaposan megfontolta a döntést, osztott, szorzott és mérlegelt, majd úgy határozott, hogy nincs más választása.

 

Pedig, lett volna. Például az, hogy nem írja alá. És meg is tudta volna indokolni az aláírás megtagadását, például azzal, hogy a mai, rossz gazdasági és társadalmi körülmények között nem lehet pálya az öngondoskodás, már csak azért sem, mert egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy segítségre szorulnak. Megtehette volna Novák államfő, hogy nem írja alá a törvényt, amiből persze lett volna egy kis földindulás a Karmelita kolostorban, valamint égzengés és villámok is csapkodtak volna, de Magyarország már annyi mindent kibírt, elviselte volna ezt is.

Nem sokkal ezután vidámabb vizekre evezett az államfő: ellátogatott a zánkai Erzsébet táborba, ahol a Facebookon látható videó tanúsága szerint, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel találkozott. Megtekintette a gyermekek karácsonyi műsorát, karácsonyfát díszített velük, mézeskalácsot készítettek, sőt, az államfő néhány korcsolyázni tudó gyerek társaságában még a jégpályára is kimerészkedett.  És közben mosolygott rendületlenül. Mert az élet szép, és ha nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztosra vehető, hogy nagy valószínűséggel előbb, vagy utóbb még a mostaninál is szebb lesz.