Feloszlatták a Szociálpolitikai Tanácsot

Posted by

A hét kétségtelenül fényes attrakciója volt, amikor a görkorcsolyázó köztársasági elnökünk minden különösebb gondolkodás nélkül aláírta a „formatervezésen átesett” szociális törvényt, amely valóban harmonizál a hatalom krédójával, már ami az elesetteket illeti. Komoly ellenállás, kritika nem rengeti meg azt a tézist, hogy a társadalom alsó rétege a választások idején keveset számít, illetve elég meggyőzni őket a kampány ideje alatt arról, hogy a regnáló kormánynál nincs jobb.
Az államnak a középrétegre kell figyelnie, de már nem azért, mint a hőskorban, hogy öntudatos polgárrá érjenek, hanem épp ellenkezőleg, elégedettek legyenek azért, amit kapnak, s legyenek indulatosak azokkal szemben, akik nem képesek egyről kettőre jutni, akik mindenféle szabadságjogokkal dobálódznak, meg „migránssimogatók”.
Magyarán a rezsim a saját bázisára koncentrál és miközben azt a középosztályt is roncsolja a válság, sikerül tagjait meggyőzni arról, hogy Brüsszel, Ukrajna, szankciók. Orbán habozás nélkül adja elő a tényekkel köszönő viszonyban sem lévő mantrát, mely szerint Európának többet ártanak az oroszokkal szembeni szankciók, hiába jelennek meg statisztikák arról, hogy ez messze nincs így. Azonnali tűzszünet, béketárgyalás? Ukrajna infrastruktúráját szisztematikusan semmisítik meg a bombázások, a hideg, a víz- és áramhiány kőkorszaki állapotokat teremt, már rég nem a katonák háborúznak, hanem a civil élet maradékát morzsolják fel Ukrajnában. A miniszterelnök pedig közli, kénytelen-kelletlen, mintegy EU-nyomásra kell zsebbe nyúlni Ukrajna érdekében. És bizony ez is elég ahhoz, hogy az amúgy is csak pislákoló szolidaritást a magyarok körében eltapossa.
Hogy ez a szolidaritáshiány befelé is kitünően működik, arra példa a szociális törvény módosítása, amely utolsóként hagyta az állam felelősségét ebben a szférában. Nos, erre jött újabb sebtében készült kiegészítés: Domány András szúrta ki, hogy csütörtök este közzétett határozattal a kormány egy évvel kitolta az intézkedési az Országos Fogyatékosságügyi Program néhány határidejét. Ezek: tartós elhelyezést biztosító szociális szakosított ellátás kialakítása súlyos autista, valamint kettős diagnózissal rendelkező személyek számára, elemi rehabilitációs szolgáltatásban részesülő látássérült emberek számának növelése, akadálymentes személyfelvonók száma az M3 metróvonalon, alacsonypadlós motorvonatok férőhelyszámának növelése, mozgássérült-parkolóhelyek kialakítása a kormányablakok bejáratának közvetlen közelében és a kormányablakokban a sorszámhúzást biztosító sorszámosztó berendezés fejlesztése. 2022 vége helyett 2023 végéig kell teljesülniük a program ezen pontjainak.
A kormány egyúttal megszüntette a Szociálpolitikai Tanácsot, amely 2016 óta javaslattevő, véleményező és tanácsadó szerv volt, és különböző szakmai szervezetek képviselőiből állt. Továbbá visszavonta azt a 2008-as, még a Gyurcsány-kormány idején született határozatot, amelyben felkérték az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot, hogy a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény alapján segítse, védje és ellenőrizze az egyezményben foglalt jogok biztosítását, illetve az egyezmény szerinti kötelezettségek végrehajtását. (T.E.)