Tyapka, tyál, kettyű

Posted by

Akad valaki még, aki nem ismeri a bájosan klasszikus viccet?
– Hová mész, Pistike?
– Megyek a kertbe cseresznyét szedni.
– De hát tél van, Pistike!
– Tudom: tyapka, tyál, kettyű…
Hát, feleim, így állunk manapság magunk is. Tél van. És fel vagyunk készülve. Rajtunk nem foghat a zima.
Tyapka
Ugye, téli fejfedőben egyedülállóan jók vagyunk. Sapkát húzunk még arra is, ami nem fázik. Cukor, tojás, farhát – mind egyre mennek. Hogy az üzemanyagról már ne is beszéljünk. Ársapka védi őket, ez egyébként a 2022/23-as divatszezon vezető, igazi, nélkülözhetetlen darabja.
Aztán olvasom a hét vezető hírét: a német BMW debreceni beruházása gigantikus méreteket ér el, az elektromos autókhoz már az akkumulátorokat is itt tervezik gyártani. Akkora üzlet ez, hogy a magyar állam is beszáll: 13,5 milliárd forinttal, vissza nem térítendő támogatás formájában. Előre a fejlett NER építésének útján!
És támogatja még valami mással. A nyugati béreknél jóval alacsonyabb hazai iparági fizetésekkel. A BMW-nek, akár csak a többi német autógyárnak, ez hozza majd az igazi megtérülést, a hasznot. És ezt a körülményt nyugodtan nevezhetjük „bérsapkának”. Igen. Sapka van és vélhetően még sokáig marad a hazai béreken. (Vö. pedagógusi bérek. Amíg az EU nem utal? Bérsapka ez is!)
Hogy a „rezsi-sapkáról” most ne is szóljunk. Ársapka, bérsapka, rezsi-sapka. A szentháromság maga.
Igazi hungarikum, mint a karcagi birkapörkölt.
Tyál
Kaptunk ebből is javából a héten. Még idejében, a fagyok beállta előtt. Miniszterelnökünk fotózkodott egy nemzeti trikolóros, Nagymagyarországot evokáló sálban, egy labdarúgó mérkőzést követően. A sál nemzetközi karriert futott be, számunkra enyhén elmarasztaló felhangokkal. Hogy „nem ártana, ha ismernénk a valós történelmet, és tisztában lennénk a saját határainkkal.” Jó lenne ez utóbbit jószándékú tanácsot megfogadni, mielőtt mások rajzolnák meg nekünk. Mert lehet, hogy egy ilyen esetben újfent zsugorodnánk, kicsinység.
Kettyű
A kollekció harmadik darabja, és életünkben jelen van ez is. Egyre több országgal rúgjuk össze a port, veszünk össze. Stílusosan: „kesztyűt vágunk a képükbe”. Ennek több jele is van, csak számolni kell a Külügyminisztériumba berendelt külföldi nagyköveteket. Egymásnak adják a kilincset. És dicsekednek is picit. „Engem már harmadszor hívott be… lehet, hogy bejövök neki?”

– rigi –