Potyautas az ütközőn – ítélet Brüsszelben

Posted by

Farkas Zoltán Hvg.hu
>Orbán politikája kétszer akkora kárt okoz a gazdaságnak, mint az EU Moszkva elleni szankciói- állítja a szerző, hozzátéve a Brüsszel elleni háborúzással Orbán Viktor épp akkor veszítheti el az uniós pénzek jelentős részét, amikor az országnak a legnagyobb szüksége lenne az eurómilliárdokra.
Korábban soha nem látott mennyiségű ingyenes forrás repíthetné át a magyar gazdaságot a jelenlegi krízisen, segíthetné a felzárkózást, a modernizációt, ha a magyar kormányfő nem folytatna állóháborút az Európai Unióval. Két éve, az uniós csúcs után Orbán Viktor azzal dicsekedett, hogy megvédte a magyarok pénzét és az ország szuverenitását, mára azonban mindkettő veszélybe került.
Pedig 2020 decemberében vaskos borítékkal távozott Brüsszelből.
A hétéves pénzügyi keret és a Covid-járvány utáni helyreállítási eszköz együttesen csaknem 42 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 10 milliárd euró olcsó hitelt tartalmazott. Ez az akkori, eurónkénti 350 forintos árfolyamon több mint 18 ezermilliárd forint, mai árfolyamon meghaladja a 21 ezermilliárdot.
Összehasonlításképpen, az idei költségvetési törvény összességében 25,4 ezermilliárdos bevételt tervezett. Más kérdés, hogy a száguldó infláció miatt ennél jóval több pénz folyik be az államkasszába, de nem helyettesítheti az elapadó uniós forrásokat.
Erről szól még a cikk:
Kínjában hitelt keres és fűt-fát ígér Orbán.
Milyen lehetőségei vannak a kormánynak?
Orbán úgy járt, mint egykoron Kádár János.
Az ország nincs csődveszélyben, de nem bővelkedik devizatartalékban.
Az Orbán-kormány szuverenitását nem Brüsszel fenyegeti, hanem Kína és Putyin.
A teljes cikk
https://hvg.hu/360/202248__eluszo_euromilliardok__draga_hitelek__orbani_optimum__potyautas_az_utkozon

Címkép: HVG