Lesz lesadó

Posted by

(A Portfolió.hu híre nyomán)
>Iván Gizella

>Hol volt, hol nem volt, volt egy magyar falucska. Igaziból ám, nem a mesében. Alig éltek benne vagy hatszázan, de bizony elég szűkösen, szegényesen. A polgármester uruk azonban addig ötletelt, míg megtalálta a megoldást. Lesz itt pénz, gyerekek, ne féljetek. S hogy tényleg így is legyen, ők bizony elhatározták, újabb adót vetnek ki, mégpedig a vadászokra.
Azt döntötték el, hogy az új esztendőben megadóztatják a vadászleseket. Mégpedig, ötvenezer kemény magyar forintra évente. Persze csak azokra a vadászokra vonatkozik ez, akiknek nem egy, hanem több magaslese is van. Nofene! A vadász, aki nem egy, hanem több helyen is akar leselkedni, az bizony perkáljon csak, mert vészesen ürül a kassza. Eddig nem tudtam, mennyit ér, vagy mennyiből lehet megépíteni egy
masszív, akár több puskás embert is elbíró építményt, de ez az ötvenezer adónak azért évente nem semmi.
S hogy mennyi magasles lehet arrafelé? Biztos van jó pár, mert ha kevés, akkor minek bajlódtak volna a törvény megfogalmazásával. S ha ilyen építmények vannak, akkor vadászokban sincs hiány, akiket meg lehet adóztatni.
Mert ugye a vadász az mind jómódú. Hiszen akinek magaslesre telik, jusson adóra is. Hogy mennyibe kerül egy ilyen építmény? A hirdetésekben már 135 ezer forintért is kínálják. Igaz az nagyon egyszerű, tulajdonképpen egy lépcső, s egy deszkapadló, igaz némi tető is van felette. Abban a vadra lesőt bizony megveszi az Isten hidege. No de aki ad magára, az már téliesített, csili-vili magaslest vesz, ággyal, székekkel, hogy azon ülve s az ablakon dugja ki a puska csövét a vadra várva. Ám ez még nem a topless, mert az egy fűthető darab. Csak azt már millió felett mérik. Persze az már nem is les, hanem egy kisebb erdei házikó. Szóval nem olcsó mulatság a vadászat. Ezért gondolják abban a kis faluban az elöljárók úgy, hogy aki leselkedni akar, az bizony fizessen. Azt javasolnám, hogy az ablakokon leskelődő öregasszonyokra is vessenek ki sarcot, mert úgy lenne igazságos. Magam láttam a jómúltkor, hogy az öreg néne igencsak ott felejtette magát az ablakban, mikor Jancsi és Juliska a kapualjban csókolóztak.