A rezsiemelés első áldozatai: kutya-Armageddon

Posted by

>Kertész Ádám
>Szabad Európa

>Egyre több kutyát visznek vissza a menhelyekre, és egyre kevesebbet fogadnak örökbe, miközben rengeteg új állat szorul mentésre, de arra már alig futja az állatvédőknek, akikre sem a rezsicsökkentés, sem az üzemanyag-ársapka nem vonatkozik. Az állatorvos és a táp költsége is megugrott, az adakozók száma pedig zuhan. Kelet-Magyarországon tragikus a helyzet, rengeteg kutya fog elpusztulni, de a fővárosi régióban sem jobbak a kilátások – mondták az állatvédők.
A Noé Állatotthonnál egyáltalán nem volt jellemző, hogy örökbefogadott állatot visszahozzanak, de az utóbbi pár hónapban ugrásszerűen megnőtt az ilyen esetek száma – mondta a Szabad Európának Schneider Kinga, a szervezet munkatársa. „​Mi úgy hívjuk őket, hogy rezsis kutyák. A gazdáik nem tudják eltartani őket. Nem tudnak nekik élelmet vásárolni, nem tudják az állatorvosi kiadásokat fizetni, házból lakásba kényszerülnek, külföldre költöznek” – sorolja az állatok visszaadásának indokait az állatvédő.
Mint mondta, az biztos, hogy megugrott a visszavitt állatok száma, ezzel párhuzamosan egyre kevesebb az örökbefogadás, közben pedig elképesztő mennyiségű új állat van bajban, dugig vannak a gyepmesteri telepek, szintén a válság miatt. Az emberek adakozókedve vagy lehetősége is szűkült, radikálisan visszaesett az adományok mennyisége, közben magas rezsit fizetnek, és drágán tankolnak – vázolta helyzetüket.
A náluk lévő állatokról még tudnak gondoskodni, az a nagy kérdés, hogy képesek-e új állatokat befogadni, mert ez most veszélybe került, és emiatt rengeteg állat fog meghalni, a katasztrófa irányába haladnak – fogalmazott.
Próbálkoznak adománygyűjtésekkel, de amikor az embereknek nincs, akkor nincs – foglalta össze tapasztalatait.
Az ország keleti felében is nagyon sokan viszik be a menhelyekre az állataikat, mert nem tudják eltartani őket. A PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület munkatársainak tapasztalatai szerint sok helyen először az állattartáson spórolnak, miután a gondozás költségei, például az állatorvos vagy a tápok ára nagyon megemelkedett. Ezek olyan többletköltségek, amelyeket inkább átcsoportosítanak más kiadásokra a családok.

„​Amit napi szinten látok, az katasztrófa. Borzasztó és rémisztő, hogy milyen mennyiségben vannak mentésre szoruló állatok Kelet- Magyarországon. Nálunk Armageddon van, bármerre megyünk, láncon sínylődő, éheztetett, bántalmazott állatok tömegeit látjuk. Van olyan utca, ami alig van kétszáz méter, de hatvan állatot kellene kiemelni. És ez csak egy kistelepülés egy darab utcája” – fogalmazott Vidra Betti az egyesület elnöke.
A teljes cikk: https://www.szabadeuropa.hu/a/rezsis-kutyak-arasztjak-el-a-
tulelesert-kuzdo-menhelyeket/32155386.html