Elvették, visszakérnék

Posted by

M. Vadas Zsuzsa (Miskolc)
Több éve borzolja a miskolciak kedélyét közkedvelt művelődési házuk, az Ifjúsági Ház rendészeti központtá alakításának ügye. Az úgynevezett Ifi Ház mellett működő, régebben Úttörőházként ismert épületben működött városi rendészet öt éve határozott arról, hogy terjeszkedik és központját kibővíti a művelődési ház nagytermére. Lépésüket azzal indokolták, hogy a belvárosban kamerákat helyeztek el biztonságtechnikai okokból, amelynek monitorközpontjának a szomszédos nagyterem pontosan megfelelne.
Ezt az elképzelést az akkori városvezetés felkarolta és meg is valósította annak ellenére, hogy az ellenzék tiltakozási mozgalomba kezdett. Kék szalagot tűztek az Ifi Ház korlátjára, kisebb tüntetéseket tartottak és Facebook csoport is alakult, amely a mai napig működik. Hiába, a nagytermet lezárták és afféle öszvér megoldás született, néhány csoport még járhatott a kulturális intézménybe, színházterem nélkül. Egyébként a statisztikák szerint évente 40.000 ember kereste fel a házat, amely legalább ötven éve tánc -, és mozgásművészeti központként is működött.
Az egykori színházteremben rendszeres teltházas koncerteket tartott a Szörényi Levente támogatásával működő Miskolci Illés Emlékzenekar. Klubjukat egy szerényebb körülményeket biztosító kultúrházba helyezték át, s most jött el az ideje, hogy a szervezők átgondolják a több évig zárásra ítélt helyszín visszakérésének megkezdését, az Ifjúsági Ház szépen kialakított előterét ugyanis még nem foglalta el a rendészet, ezért kísérleti jelleggel megkezdték a zenés-táncos koncertek visszahelyezését. Már félig bejött az elképzelés – mondhatnánk – hiszen a klubtagok és a város zeneszerető közönsége örömmel fogadta a kezdeményezést és zsúfolásig megtöltötték az előteret. Ez történt a Miskolci Dixieland Band kiváló minőségű előadásával is, ők szintén sikeres koncerteket bonyolítottak, immár a harmadik fellépésükre készülnek, amely azt bizonyítja, hogy a zene és kultúra kedvelőknek szüksége lenne a nagyteremre, ami jelenleg még mindig monitorközpont. Az áthelyezés pénzbe kerülne, ennek most a miskolci önkormányzat híján van. Üres irodaház, ahova a rendészet költözhetne, bőven található Miskolc belvárosában is. Talán akkor közelebb kerülnének a kamerákhoz is.

Címkép: Miskolc Dixieland Band az Ifi Ház előterében 2022-ben