Tulajdonképpen mi is az a kriptopiac?

Posted by

(H.Sz.)
>A BlockFi csődöt jelentett, ezzel a kriptopiaci hitelező lett a legújabb kriptos cég, amely az FTX kriptotőzsde gyors bukása után összeomlott – számolt be a Bloomberg nyomán a Portfolió. És hogy mi a kriptopiac, arra egy szemléletes példa, amit egy gyakorló börziánertől kaptam:
1. Valamikor régen egy kis indiai faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat
vasáról fel, darabját 10 dollárért
2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok majom él, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.
3. Emberünk majmok ezreit vásárolta fel, kifizetve mindegyikért az ígért összeget. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, az emberek abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20 dollárt ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek, és újra elmentek majmokat fogni.
4. A majmok még jobban megfogyatkoztak, és a falusiak hazatértek. Az ember 25 dollárra emelte az átvételi árat. De már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.
5. Erre a férfi közölte, hogy 50 dollárt ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese képviseli, aki átveszi a majmokat.
6. Amikor elutazott, a helyettes azt mondta a falusiaknak: „Nézzétek a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35 dollárért, és amikor visszatér a főnök, eladjátok neki 50 dollárért.”
7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.
8. Ezután a falusiak soha többé nem látták sem az embert, sem a képviselőjét. Csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy mint azelőtt.
Isten hozott a Wall Streeten