Aukció, hogy szabadon működhessen a Freeszfe

Posted by

BJI
>Januárban lesz második éve, hogy létrejött a Freeszfe Egyesület. A támogatóik;
színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek
felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én,
szombaton. Az érdeklődők a licitálással nemcsak vizsga- és diplomafilmek
létrejöttét segítik, hanem magas eszmei értékű – karácsonyi ajándéknak is
tökéletes – tárgyakra, élményekre tehetnek szert.
A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg közel 200 hallgatója, több mint 150
oktatója és 6 munkatársa van. Mivel saját épület még mindig nem áll rendelkezésre,
az oktatás a CEU épületében zajlik, az Egyesület 17 vizsgaelőadását pedig 10
különböző játszóhely fogadta be. A hallgatók kb. kétharmada már megszerezte
diplomáját, a filmes osztályok januárban diplomáznak, valamint hét felnőttképzési
osztály indult el idén.
„Bár sokan segítik a munkánkat adománnyal, épülettel, pro bono munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségünk. A jelenleg rendelkezésünkre álló költségvetés nagyjából februárig biztosítja a tavaly megkezdett munka és a képzések folytatását. Folyamatosan dolgozunk, pályázunk, és mindent megteszünk azért, hogy a Freeszfe életben maradjon. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nagyon nehezen tudunk létrehozni.” – hangsúlyozza az aukció fontosságát Veszprémi Judit, a Freeszfe kommunikációs vezetője és operatív elnöke.
A tavalyi aukción 20 millió forint gyűlt össze, melyből összesen 8 diplomafilmet forgattak le a filmrendező BA és MA osztály hallgatói. A 2023 májusában diplomázó televíziós műsorkészítő hallgatók vizsgafilmjeinek forgatására jelenleg nincs tartaléka az Egyesületnek, így idén főként ezt hivatott fedezni a gyűjtés.
Az online jótékonysági aukció időpontja december 17., szombat 19 óra, melyet a Freeszfe Facebook oldalán élőben nyomon követhetnek az érdeklődők.
Az aukcióra több mint ötven képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel számára kedves és különös jelentőségű tárgyakat, különleges élményeket, melyekre licitálhatnak a résztvevők.
A felajánlott tárgyak között szerepel: Klimó Károly, Lakatos Márk, Szlávics László, Forgács András, Várady Róbert és Haász Katalin alkotása, Hofi Géza hagyatékából rézkarc, Rév Marcell, az Eufória sorozat Emmy-díjas operatőrének fotója, Szirtes Ági zöld cipője a legendás Portugál előadásból, a Krétakör Hamlet előadásának szövegkönyve, Nádas Péter fotója, Ascher Tamás rajza, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Erdős Virág és Geszti Péter kézirata. Új tulajdonosra találhat továbbá Sára Júlia felajánlásából Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének eredeti számozott díszletlistája is.

További felajánlók többek között: Beck Zoltán 30Y, Kajdi Csaba „Cyla”, Till Attila, Hajós András, Novák Ferenc Tata, Dés László, Presser Gábor, Farkasházy Tivadar, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Pogány Judit.

A licitek nyertesei kaphatnak egy saját egyetemi előadást Karsai Györgytől, kajakozhatnak Epres Attilával, beleshetnek a szinkronizálás kulisszái mögé Spilák Klárával, illetve részt vehetnek Péterfy Gergely levelező prózaíró kurzusán. A felajánlások részletes listája, valamint regisztráció az aukcióra:

Aukció


Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és lehetőség lesz névtelen licitre is. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Az Egyesület munkáját támogatni egyéni adományokkal is lehet, a Magnet Bank
16200106-11672087 bankszámlaszámán vagy a http://www.freeszfe.hu/tamogatas/
linken.

  • Az aukció időpontja 2022. december 17. 19 óra. Időtartama kb 3 óra.
  • Az aukció Zoomon történik, az est Facebookon (a Freeszfe Egyesület Facebook oldalán) élőben figyelemmel kísérhető.
  • A regisztráltak e-mailben kapják meg a Zoom belépési adatokat. A regisztrációkor megadott névvel és email címmel bejelentkezve egy egyedi kódnevet kapnak, amellyel a licitben részt vehetnek. A licit a Zoom chat felületén történik, amelyet csak a regisztráltak látnak. A zoomra ezért a kódnévvel kell bejelentkezni. A Licitáló részt vehet az aukción kamerával és anélkül is, az élő közvetítésen csak akkor látszik, ha a kamerája be van kapcsolva.
  • A kikiáltási ár az árverési tétel legalacsonyabb eladási ára. A nyertes licitáló az, aki az online licitáláson a legnagyobb összeget ajánlja az adott tételért. A licitálók minden egyes licittel tovább növelik az esélyeiket.
  • Ha egy árverési tételre több vételi ajánlat is érkezik, akkor mindig a licitálók által megadott nagyobb összegnek megfelelően emelkedik az ár mindaddig, amíg a licit véget nem ér. A licit kezdetét és végét, illetve időtartamát az est műsorvezetői jelzik. A tételek végső vételára megegyezik a tétel leütési árával, a nyertes neve és a végső összeg a licit végén a chat felületen is egyértelműen feltüntetésre kerül.
  • Az aukción kizárólag magyar forintban lehet licitálni. Az első ajánlat a kikiáltási ár összege, minden további ajánlat pedig az alábbiak szerint növelt összegű ajánlatot jelenti.
  • Jogi személy képviselőjeként regisztrált személy teljes felelősséggel tartozik az árverésen általa tett licitekért abban az esetben, ha az árverést követően neki vagy a nyertes licitáló jogi személynek felróható okból nem jön létre az adásvétel. A licitált tárgyat a Szervező nem köteles visszavenni és újból árverésre bocsátani. A nyertes licitáló (Vevő) köteles 5 napon belül a Szervező bankszámlaszámára átutalni a vételárat.

Címkép: Fórizs Dániel