Napraforgó: Képrongálók a Klauzál téren

Posted by

Tamás Ervin
>Alig telt el néhány hét
 a megnyitó óta, ismeretlen személyek máris megrongálták a „Postcards from Ukraine” (Képeslapok Ukrajnából) kiállítás tablóit, áll a budapesti Cseh Centrum közleményében. A centrum kezdeményezésére nyílt, a Klauzál tér Dob utcai oldalán látható fotókiállítás különböző „ukrán kulturális és más kincseket a háború kitörése előtti és a háborúban megrongálódott vagy teljesen megsemmisült állapotában mutatja be”- informálnak a portálok. Ez a környék Budapesten arról is nevezetes, hogy a vészkorszak gettójának adott helyet, innen hurcolták el zsidó honfitársaink sokaságát. De hagyjuk a történelemoktatást. Ukrajnát ma szisztematikusan úgy bombázza a különleges hadművelet orosz hadserege, hogy a civil lakosságnak ne legyen árama, vize, fűtése. Miután megtámadták őket és nagy hatalmú politikusa Kijevet orosz városként akarja viszontlátni. A magyar kettős cselekvés és még kettősebb beszéd nem csak egy kevéssé védhető véleményt épít fel a nyilvánosságban, nem csak a sajnos most üresen csengő béke szlogenével házal, hanem képes az indulat felcsiholására és ennek tettekben való megjelenítésére is.

Ilyenkor a rendőrség szokta vizsgálni az esetet. A gyökerét azonban senki sem keresi. Az ismeretlen tettesek a tárlat bevezető információs tábláját „teljesen letépték, valamint az orosz invázió egyik legtragikusabb szimbólumává vált Mariupol városát bemutató tablót jelentősen megrongálták”. A szervezők azt mondták, a megrongált tablókat hamarosan pótolják.

„Nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra. Szeretnénk azt hinni, hogy ez a rombolás egyszeri tett, egy olyan emberé, aki éppen nehéz időszakon megy keresztül az életében” – mondta a történtekkel kapcsolatban Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója. A kiállítás november 17-en nyílt meg és december 20-ig látogatható

Címkép: Képeslapok Ukrajnából