Néma tanúk felvonulása

Posted by

H.Sz.
Több mint heti egy halálos áldozat – ennyi embert (nőt) öl meg egy-egy évben a párja Magyarországon, a
bűnügyi statisztikák szerint. 2020 kiugróan szomorú év volt, akkor 95-en estek párkapcsolati erőszak áldozatául. Idén az első tíz hónapban a halottak száma 65, több mint tavaly egész évben. 
Nők a nőkért az erőszak ellen (NANE)  eseménye Holnap, november 25-én kezdődik a 16 Akciónap globális kampány, melynek célja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés.
Magyarországon a kampány kezdetén a Néma Tanúk Felvonulással idén is megemlékeznek azokról a nőkről, akiket az elmúlt évben partnerük, volt partnerük, egyéb férfi családtagjuk, vagy egy általuk visszautasított férfi ölt meg. Azokról a nőkről is megemlékeznek, akiket régebben öltek meg, de csak az elmúlt 12 hónapban derült ki, hogy párkapcsolati vagy férfi családtagjuk által elkövetett gyilkosság áldozatai voltak, illetve akiknek az esete korábban nem szerepelt a híradásokban. Megemlékezünk továbbá azokról a gyerekekről is, akiket az elmúlt év során párkapcsolati erőszakkal összefüggésben öltek meg. Kifejezik részvétüket  és együttérzésüket  az áldozatok családtagjai, szerettei felé.
A megemlékezés során felolvassák az áldozatok megölésének történetét. Ez felkavaró, megterhelő lehet. Az áldozatok története szerepel a felvonulás nevét is adó piros nőalakokon, a Néma Tanúkon.
A megemlékezés, részvétnyilvánítás mellett a döntéshozóknak is üzenünk. Felhívjuk a figyelmet:
● az áldozatoknak joguk lett volna az élethez, a biztonsághoz; hatékony védelmet kellett volna
kapniuk a bántalmazójukkal szemben és szakszerű segítséget.
A jövőre nézve is kérdés: Hol van és mikor lesz hatékony védelem és biztonság? Mit várhatnak a párkapcsolati, családon belüli erőszak, vagy a nők elleni erőszak más formáinak áldozatai?
A rendezvény menete: 17.15: Gyülekező a Városháza parkban (Budapest, V. kerület)
17.30: Néma Tanúk felvonulás
Útvonal: Városháza park – Deák Ferenc tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Bank utca – Szabadság tér – Kossuth Lajos tér/Országház 18.00 – 19.00 Néma Tanúk megemlékezés és beszédek
a Kossuth téren, a Parlament előtt.