A szlovák külügyminiszter Orbán sáljáról

Posted by
 · 
Béndek Péter
>Végre felveszik a keszyűt a környező kormányok. Reagált a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer is a magyar miniszterelnök-keresztapa magyarokat lejárató outfitjére, a full irredenta futballsálra.
“A korábbi hónapokban, és főleg amióta külügyminiszter vagyok, nagyon “népszerűvé” váltam a magyar médiában. A “Káčer gyűlöli a magyarokat” egy abszolút klasszikus dezinformációs trükk. A gyerekes és beképzelt ricsajban undorító sértegetéseket tartalmazó kormánypárti média közösségi oldalakon alacsony beosztású tisztviselők által megosztott cikkei a vezér iránti feltétlen lojalitásról tanúskodnak. Mániákus megszállottság, amelyet lassan még a mitikus Soros is megirigyelhet.
Aki jól ismer, tudja, hogy valószínűleg nem volt és talán sokáig nem is lesz olyan külügyminiszterünk, aki ennyire pozitívan viszonyulna a hungarus örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel bajom van, és nem szégyellem kimondani, a szomszédunk kormányának viselkedése. Miközben nagyon visszafogottak vagyunk, amikor mások kritizálják Budapestet sok olyan dolog miatt, ami minket is bánt, és megnöveli a vérnyomásunk… és nagyon toleránsak vagyunk egy olyan különös magatartással szemben, amelynek nincs párja az EU országaiban.
Tehát újra és egyértelműen: ezer éves közös történelmünk van, amelyet tiszteletben tartok, hiszen meghatározott és közösen formált minket. Dédnagyanyám szokta mondani, “tudod, Rastík, én egy szlovák nő vagyok, de mindig büszke hungarus (Uhorka) voltam”. A szlovákiai magyarok itt otthon vannak és ugyanúgy ide tartoznak, mint minden más állampolgár. Ők a mi polgáraink.
De aminek nincs helye kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus. Láttuk, hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek 1939-ben és látjuk ma is élő, egyenes adásban Ukrajnában az orosz agresszió formájában. Ahogy néhány évvel ezelőtt saját miniszterelnököm kommentáltam, úgy ezt ma, ebben a helyzetben megismétlem egy másik miniszterelnök kommentálása kapcsán. “Undor és humusz.” Talán nem diplomatikus kifejezés, de (magyarul folytatja) “az is számít azért”. (CSK közlése)