Naplopó: A napfényt nem receptre adják

Posted by

Depresszió, kedvtelenség, szerelmi bánat, rossz jegy, megcsalás, háborús helyzet, elszegényedés, kilátástalanság, s még sorolhatnám. Mind, mind ok és alkalom arra, hogy gyógyszerhez nyúljon a tanácstalan ember. Ami rémísztő, egyre többen szednek idehaza is antidepresszánsokat, már a fiatalabb generáció is ezt tekinti sokszor gyors megoldásnak. A G7 portál anyagából kiderül, nem csak az északi országokban rosszabb a helyzet, már délen is szembetűnő a változás. Lehet az általános rosszkedvet, az elkeseredettséget már a napfény sem gyógyítja? Pedig azt fel sem kell írni receptre. Húsz év alatt közel háromszorosára nőtt a napi rendszerességgel antidepresszánst fogyasztók aránya azokban az OECD-országokban, ahol van adat 2000 óta.
Izlandon a lakossága 15 százaléka ilyen, Portugáliában 13 százalék. Jellemzően az északi országok a legnagyobb fogyasztók, éppen azok, amelyek a boldogságról szóló felmérések élvonalában szoktak
végezni. Magyarországnál csak Dél-Koreában és Lettországban fogyasztottak kevesebb (!) antidepresszánst a tagállamok közül. De nálunk is a 2000-es 14 ezer személyről, mára 30 ezerre nőtt ezen gyógyszerfajta fogyasztóinak száma. Az elmúlt tíz évben az OECD-országok közül egyedül Dániában csökkent a fogyasztás. (IG)