Kard ki kard

Posted by

George Lazar

>Szijjártó Péter külügyminiszter jó szokásához híven Oroszországban járt barátainál és Szocsiból (!) egy elképesztően arrogáns és primitív videónyilatkozatban rendre utasította Pressman budapesti amerikai nagykövetet. „Én sem szoktam kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait, és azt várom el természetesen az Egyesült Államok nagykövetétől, hogy hasonlóképpen tartózkodjon a magyar politikai kérdések
kommentálásától.”
A lekezelő hangnem, az Egyesült Államok kigúnyolása egy hetyke putyini Oroszországból küldött sértegetéssel egyszerűen példátlan. Itt nem is Pressman nagykövetről van szó, hanem az Orbán rezsim zsigeri Amerika ellenességéről, amely eddig a magyar történelemben nem ismert szintet ért el. Orbánék Amerika polgárait sértegetik.
Én azt vártam, hogy az úgynevezett amerikai magyar szervezetek, az amerikai állampolgár tiszteletbeli konzulok felháborodottan tiltakoznak…. de nem. Ők, meghökkentő módon, továbbra is szolgálják Szijjártó putyinista külügyminisztériumát az Egyesült Államokban.
Már korábban is felvetődött, hogy az Orbán-rezsim ellen is be kell vetni az amerikai Magnitszkij-törvényt. Ezen félelméről tavaly maga Szijjártó is beszélt. Itt az ideje a Magnitszkij-törvény azonnali alkalmazásának. Magyar diplomatákat kell kitiltani az USA-ból, a Hungary Foundation számláit be kell fagyasztani, a magyar diplomaták és ügynökeik “adatgyűjtési” tevékenységét (pl. HuGo) ki kell vizsgálni, a clevelandi Bocskai
Rádiót jelenlegi formájában meg kell szüntetni.
Az USA kormánya korábban már alkalmazta a Magnitszkij-törvényt, többek között Vida Ildikó kitiltása ügyében. Egyébként a jelenlegi mélypont az amerikai-magyar kapcsolatok történetében engem arra emlékeztet amikor 1941. december 12-én a fasiszta Horthy- rezsim hadat üzent az Egyesült Államoknak. Akkoriban a magyar származású amerikaiak egy emberként álltak az amerikai kormány mögé, ma viszont egy kis amerikai magyar csoport, azt hangoztatva, hogy ók az “amerikai magyarságot” képviselik, Orbán
putyinista mantráját próbálja eladni az USA-ban.
Nem fog sikerülni…

Mi a Magnitzkij-törvény?

 Fekő Ádám

A törvényt az orosz Szergej Magnyickijról nevezték el, aki a liftje előtt meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró mellett talán a putyini időszak legismertebb mártírja. Magnyickij bűne a mindent átható orosz korrupció legékesebb példája: a férfi jogi tanácsadóként dolgozott annak az amerikai Bill Browdernek, aki a 2000-es években a frissen szabaddá vált orosz piac legnagyobb külföldi alapkezelője volt, nagyjából négymilliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezett Oroszországban.Browder sikere két dologban rejlett: egyrészt a nyugati mentalitást honosította meg az általa felvásárolt cégeknél és kiszámíthatóbb működést honosított meg, másrészt igyekezett kevés adót fizetni, aminek érdekében például a kalmukföldi adóparadicsomban jegyeztette be cégét, illetve mozgássérülteket is dolgoztatott a kedvezmények miatt.

Browder azzal lépett Putyin tyúkszemére, hogy bevásárolta magát a Gazpromba is. A helyi viszonyokat ismerve talán nem meglepő, hogy a kívülről jövő ügyeskedőnek nem örültek a Vlagyimir Putyin által támogatott oligarchák, ezért a férfi gyorsan az állam ellenségei közt találta magát: első körben gyorsított eljárásban a teljes vagyonát le akarta foglalni az orosz igazságszolgáltatás, majd amikor ez nem jött össze, egy 230 millió dolláros csalást hoztak össze a közmegegyezés szerint koncepciósnak tűnő perben hamis vallomások és korrupt rendőrök segítségével.

A hadjárat a Hermitage nevű cég ellen folyt, nekik adott tanácsokat a Magnyickijt is foglalkoztató Firestone Duncan ügyvédi iroda. Az iroda több alkalmazottját megfenyegették ismeretlenek, többen az országot is elhagyták, de Magnyickij maradt. A mártírrá válás szinte garantált volt, de azt az orosz viszonyok legkitartóbb kritikusai sem gondolták talán, hogy fogja végezni a 37 éves férfi: a 230 milliós csalásban bűnrészességel vádolták, hogy az amúgy büntetlen előélető férfit bevigyék az ország egyik legrosszabb hírű börtönébe, a Matrosszkaja Tyisinába. Magnyickijt jó egészségügyi állapotban vitték be 2008. november 24-én, de a férfi se meleg vízhez, se vécéhez, se normálisan zárható ablakhoz nem jutott a cellái környékén, ezen az sem változtatott, hogy júliusban egy másik moszkvai börtönbe szállították. A férfi egészsége folyamatosan romlott, az előzetes jelentések szerint toxikus shock szindrómában szenvedett. Ez egy baktérium mérgének hatására alakul ki, amit még ki lehetne hordani lábon, de ha nem kezelik orvosok, akkor a vérkeringést is bedöntheti. Szergej Magnyickij 2009. november 26-án halt meg szívrohamban. A halálát nyilvánvalóan az okozta, hogy bár többször is jelezte, hogy romlik az állapota, megtagadtak tőle mindenféle orvosi segítséget. Halálakor epeköve, hasnyálmirigy-gyulladása és epehólyag-gyulladása volt, értelemszerűen ezeket sem kezelte senki, ahogy a családja sem látogathatta meg soha. Szergej Magnyickij története ékes példája az ellentmondást nem tűrő putyini rendszernek, ahol a jogbiztonság ismeretlen fogalom.
A róla elnevezett törvényt az Egyesült Államokban 2012-ben fogadták el kétpárti javaslatként Barack Obama elnöksége idején, majd azt 2016 decemberében kiegészítették, hogy immáron ne csak orosz állampolgárokkal szemben lehessen alkalmazni. A törvény szerint az USA elnöke szankcionálhatja azt, akit az emberei jogok megsértőjének tekint, méghozzá változatos eszközökkel. A törvény 2012-es elfogadásakor a cél az volt, hogy a Magnyickij halálához köthető orosz állampolgárok Amerikában tárolt vagyonait zárolhassák, de emellett a törvény lehetőséget ad az adott személy kitiltiására is. 2016 óta azonban az elnök már vízumtilalmat is elrendelhet, pénzügyi eszközöket fagyaszthat be, illetve már nemcsak emberi jogok megsértése kapcsán, hanem „jelentős mértékű korrupció” esetén is lehet azt alkalmazni külföldi kormánytagok ellen. A törvény életbe lépésére egy sor orosz oligarchát kitiltottak, de azóta tulajdonképpen bárkivel megtehetik, akinek köze van a korrupcióhoz vagy az emberi jogok megsértéséhez.
az azonnali.hu alapján

Címkép: Marabu: Petike kitüntetése