Futball VB – az első felvonás

Posted by

Szekeres István

>Amikor leültem a tévé elé, hogy nézzem a katari labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsét, felszisszentettem egy doboz jófajta sört, kivételesen nem az íze miatt, hanem szolidaritásból. Mert a helyszínen a szurkolókat eltiltotta tőle az iszlám. Az iráni csapat tagjai meg nem énekelték a himnuszukat, feltehetően szintén szolidaritást fejezve ki valamilyen hazai civil engedetlenség iránt. Egyes vélemények szerint a hazájukban az akkora bűnnek számít, hogy még halálbüntetés is járhat érte. Csak remélni lehet, hogy a csapat visszafogott játéka és az angoloktól elszenvedett sima vereség nem lesz súlyosbító körülmény.
Szóval, megkezdődött a világbajnokság.
A mezőny fele, 16 csapat már bemutatkozott. Négy darab négytagú csoportban
lejátszotta az első fordulót. A 16 csapatból 15-nek van világbajnoki múltja. Az egyetlen kivétel a rendező Katar, amely megvásárolta a vb-rendezést, azáltal a részvételét is, amint az a srác is mindenkor beszállhatott a grundfociba, aki a labdát hozta. Nagy pénzekkel próbált csapatot építeni is, két éven át edzőtáboroztatta a játékosokat, akik lejátszhattak 21 barátságos nemzetközi meccset. Alig néhányat nyertek meg, köztük az albánok ellenit, akik meg – mint tudjuk – nem is olyan régen kétszer megnyuvasztották a mieinket. De a rendező jogán nem kellett selejtezőt játszaniuk, tétmérkőzések rutinja nem rakódott rájuk.
A labdarúgásban sem vásárolható meg minden. Katar felépített nyolc légkondis mamutstadiont, csillagászati összegekért. Ahol arra is telik, ott idegenlégiósokat szerződtetnek korlátlanul, ugyanúgy, ahogy Kisvárda, Mezőkövesd, Felcsút nagyságú települések szerepelenek a nemzeti bajnokságban.
De képtelenség válogatottat építeni saját futballkultúra, nemzeti hagyományok nélkül, saját nevelésű játékosokból. Ezt is Katar példája igazolja. A vébé nyitó mérkőzésén a nem sztárcsapatként számontartott ecuadori gárda simán lenullázta a vérszegény házigazda együttest, amely a kapuig is alig jutott el.
Vegyesen szerepelt az első eresztésben a három korábbi világbajnok. Anglia elverte Iránt. Franciaország Ausztráliát, amely pedig rendesen ráijesztett: gólt lőtt a 9. percben, majd volt újabb ziccere, mígnem a gallok legyűrték. De Argentína nem úszta meg, kikapott Szaúd-Arábia csapatától. Mindig kedveltem a szaúdiakat, szépen, technikásan futballoztak, azzal a szépséghibával, hogy nem vették észre a kaput, a mutatós akcióik végén elfelejtettek gólt lőni… Most hátrányból indultak. Az ellenfél a videóbíróktól kapott
egy 11-est: a pályán lévő játékvezető akció közben nem vett észre a hátterében történt, kisebb testi sértést. A videó azonban rögzítette, jött a büntető, és azt a világraszóló Lionel Messi belőtte. Csakhogy a szaúdiak keményen és kiválóan küzdöttek tovább, és a második félidőben öt perc alatt – valóságos extázisban – két látványos gólt szereztek. Argentína a sorozatban megnyert 36 mérkőzése után vereséggel távozott.
Tehát megkezdődött a világbajnokság, a 16 csapat megjelent a kifutón, meghajolt a zsűri
előtt, produkált is valamit abban a tudatban, hogy két meccs még hátravan. Akkor dől el
minden. A helyzet kusza, áttekinthetetlen, a folytatást nehéz megjósolni…
Világbajnokságon ez a normális.
Ami eddig történt.
A csoport. Ecuador–Katar 2–0, Hollandia–Szenegál 2–0
B csoport. Anglia–Irán 6–2, Egyesült Államok–Wales 1–1
C csoport. Szaúd-Arábia–Argentína 2–1, Mexikó–Lengyelország 0–0
D csoport. Dánia–Tunézia 0–0, Franciaország–Ausztrália 4–1

(Kataros blog)